Доступність посилання

ТОП новини

У Тимошенко на всьому тілі з’явилися синці – Турчинов


Київ – Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час засідання у Печерському райсуді Києва просила допустити до неї лікаря для взяття крові на аналіз. Її захисник Юрій Сухов заявив, що вже дві доби тому через секретаріат суду надіслав клопотання про допуск до підсудної лікаря, якому вона довіряє. Адвокат запевнив, що його підзахисна має «тривожні симптоми» погіршення стану здоров’я «не схожі на симптоми відомих їй хвороб».

Підчас засідання у Печерському суді у справі проти Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв нагадав підсудній, що вона відмовилася від медичної допомоги у СІЗО. Тимошенко відповіла, що оскільки вважає себе переслідуваною чинною владою через політичні причини, вона не може довіряти незнайомим лікарям.

Відтак адвокат Микола Сірий повторив клопотання про допуск лікаря.

«У Юлії Володимирівни, яка незаконно позбавлена свободи, посилюються як зовнішні симптоми так і внутрішні симптоми, які вказують на те, що в неї погіршується стан здоров’я. Симптоми можна оглянути візуально. Треба негайно вирішити питання про допуск лікаря. Тоді і ми, як захисники, зможемо формувати свою правову позицію, і суд буде озброєний належною аргументацією для правової позиції», ­– наголосив Сірий.

Суд не вирішує питання про допуск лікаря – Кірєєв

Про те, які саме симптоми у Юлії Тимошенко, написав у своєму твіттері заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Життю Тимошенко загрожує небезпека. На всьому її тілі з’явились синці від судин, що лопнули. На наше клопотання зробити аналізи відповіді немає», – зауважив Турчинов.

Суддя Кірєєв кілька разів наголошував на тому, що питання про медичний огляд підсудної не належить до його компетенції. На повідомлення захисту про те, що керівництво СІЗО погоджується допускати лікаря Юлії Тимошенко лише у разі, коли відповідний дозвіл надасть суд, Родіон Кірєєв не відреагував.

«Суд встановив порядок вирішення клопотань. Зараз знову у нас перетворюється процес, захисники, у перелік ваших заяв. Причому ці заяви не містять ані клопотань, ані заяв по суті. У судовому засіданні суд може тільки у зв’язку з погіршенням самопочуття викликати «швидку допомогу», – заявив Кірєєв.

Тимошенко стало зле під час судового засідання

У той час коли адвокат Микола Сірий обґрунтовував чергове клопотання про заміну його підзахисній запобіжного заходу, Юлія Тимошенко раптом змінилася в обличчі і попросила термінову перерву, на що суддя одразу ж погодився. Коли підсудну виводили з зали, вона виглядала трохи зблідлою.

По завершенню перерви Кірєєв поцікавився у Тимошенко, чи нормально вона себе почуває. «Терпимо», – відповіла вона.

Генпрокуратура також просила Печерський суд дозволити медобстеження екс-прем’єра Юлії Тимошенко в СІЗО фахівцями МОЗ України. Про це заявив один із прокурорів під час судового засідання.

У свою чергу Юлія Тимошенко заявила: «Те, що суддя дві доби не знаходить 5 хвилин часу, щоб надати такий дозвіл, – це вже викликає певні сумніви. Тепер щодо свідчень. Мої захисники не можуть знайомитися щоденно з матеріалами справи, тому що ви організували щоденні судові засідання зранку до вечора. Ви кожного дня зранку до вечора гоните цей судовий процес, розуміючи, що вам поставили завдання до Дня незалежності винести вирок».

Крім того, Юлія Тимошенко відмовилася давати свідчення для залучення до справи низки документів на її підтримку. За її словами, насамперед ідеться про звіт аудиторської компанії «Ернст енд Янг» та угоди між «Нафтогазом» та «Укртрансгазом» про закупівлю технічного газу. Також Тимошенко наполягає на виклику свідків захисту, зокрема, колишнього керівника апарату прем’єра Михайла Лівінського та екс-міністра Кабінету Міністрів Петра Крупка.

Суддя Родіон Кірєєв вкотре відмовився звільнити Тимошенко на поруки, не задовольнив клопотання про звільнення її під заставу в розмірі один мільйон гривень і призначив продовження засідання на ранок понеділка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG