Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко викриває Тимошенко (світова преса)


Прага – Чимало впливових європейських видань наголошують, що у середу в Печерському суді Києва колишній Президент України Віктор Ющенко звинуватив колишнього свого Прем’єр-міністра і соратницю Юлію Тимошенко у «самостійному» укладенні газової угоди з Росією у січні 2009 року і завданні стратегічної шкоди Україні. При цьому соратники Тимошенко кричали в залі суд на адресу Ющенка слова: «Виродок!» Західні експерти наголошують, що газова проблема у стосунках України з Росією дуже заплутана, але при цьому не применшують «непривабливості влади Президента Януковича» та з розумінням ставляться до спроб Києва з «його зовсім зрозумілим бажанням уникнути дорогої газової угоди від січня 2009 року». Аналітики також зауважують, що влада у Києві «зіштовхнулася з гучним і добре організованим шоу з боку Тимошенко, котра скористалася наданою можливістю, щоб постати у ролі великомучениці, що постраждала за українську демократію».

Австрійська «Ді Прессе» вийшла в четвер із заголовком «Україна: Ющенко звинувачує Тимошенко». Газета інформує, що свідчення колишнього Президента України у суді щодо Юлії Тимошенко обернулися проти колишнього прем’єра, коли Віктор Ющенко підтвердив особисту вину глави свого минулого уряду в укладенні стратегічно неприйнятної газової угоди з Росією. Газета цитує Ющенка, який наголосив, що Юлія Тимошенко, як глава уряду, сама «особисто», разом із російським главою уряду Володимиром Путіним, домовилася про нову газову угоду, котра завдала Україні збитків на сотні мільйонів євро.

Лондонська «Ґардіан» звертає увагу своїх читачів, що «колишній Президент України Віктор Ющенко свідчив у суді проти Юлії Тимошенко». Він підтвердив у суді звинувачення у зловживанні службовим становищем з боку Юлії Тимошенко, коли та на посаді Прем’єр-міністра Україні підписала «заради власної політичної вигоди» газовий договір із Росією, погодившись на завищену ціну, і цим зрадила національні інтереси України. «Лише політичні мотиви могли зіграти тут свою роль», – наголосив Ющенко в середу в суді і додав, що «національні інтереси стали предметом торгу і були розміняні з політичних міркувань». Колишній Президент України також зауважив, що Тимошенко, яка готувалися тоді до участі в президентських виборах 2010 року, хотіла, щоб її розглядали як «спасителя» у жорсткій ціновій суперечці з Росією, але звідси вийшла стратегічна поразка України й отримання Росією в особі Тимошенко «податливого і поступливого проросійського лідера». «Ґардіан» також повідомляє, що сама Тимошенко відмовилася ставити Ющенку запитання в суді нібито з метою, як сказала вона, «уникнути суду на Помаранчевою революцією». Хоча, як цитує «Ґардіан», соратники Тимошенко обзивали Ющенка в залі суду «виродком», за що суддя Кірєєв видалив одного з крикунів із залу суду. Газета також нагадує, що США і Європа висловили занепокоєння з приводу ймовірного «політично мотивованого суду» і зауважили, що вони заперечують проти арешту Юлії Тимошенко.

Канадський професор історії сучасної України з Університету Альберти Девід Марплз стверджує на сторінках «Едмонтон Джорнал», що політичні і газові проблеми в Україні «набагато складніші, аніж вони виглядають» і, наприклад, «нинішня газова ціна для України значно вища від тієї, за якою Росія продає свій газ іншим країнам Європи». Марплз також називає зовсім розумним бажання Президента Януковича «дистанціюватися від занадто дорогої газової угоди, укладеної у січні 2009 року і разом з тим «не применшує непривабливості адміністрації Януковича» та галасливого шоу Тимошенко в суді, яким вона скористалася, «щоб постати в ролі великомучениці». Канадський аналітик резюмує тут, що в таких обставинах загострення політичного протистояння в Києві та наростання тиску з боку Росії з метою тісніше інтегрувати Україну, «нерозумність спроб усунути зі сцени Тимошенко і скасувати її газову угоду зовсім зрозуміла, хоча й непростима».

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ заявив у інтерв’ю австрійській «Ді Прессе», що Чехія, в принципі, не проти інтеграції України і Молдови до структур Євросоюзу, але, на його думку, ці республіки мали б іти до Європи «лише в парі», виконуючи упродовж наступних років вимоги реформування своїх країн. Чеський міністр також висловив тут думку, що в ситуації політичних і судових переслідувань опозиції, включно з Юлією Тимошенко, Чехія, ймовірно, буде противитися укладенню угоди між ЄС та Україною про асоціацію, у чому її можуть підтримати кілька країн ЄС. «Я не думаю, – сказав Карел Шаврценберґ «Ді Прессе» у четвер, – що ЄС із чисто економічних міркувань зрадить тут загальні принципи». Шварценберґ також наголосив:«наша точка зору тут відрізняється від польської у період головування в ЄС».

У четвер уже згаданий канадський «Едмонтон Джорнал» цитує свідчення колишнього Президента України Віктора Ющенка в суді щодо Тимошенко і цитує його слова звинувачення проти колишнього політичного союзника та викрики прихильників Тимошенко, котрі кричали на адресу колишнього глави держави слова: «Ганьба!» Разом з тим тут наведено висловлювання Ющенка в суді в Києві, у яких він не лише охарактеризував перетворення Юлії Тимошенко у «проросійського політика» після підписання газової угоди січня 2009 року з Путіним, але й закликав до скасування цієї невигідної оборудки з Росією. «Едмонтон Джорнал» також звернув увагу на те, що у Кремлі оперативно спростували версію Ющенка щодо подій довкола газової угоди і «звинуватили його у брехні» в суді в Києві минулої середи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG