Доступність посилання

ТОП новини

Ексгумація Чорновола: насильницької смерті не було?


В’ячеслав Чорновіл
В’ячеслав Чорновіл

Київ – Ексгумація тіла голови Народного руху України В’ячеслава Чорновола, який загинув під час автокатастрофи 12 років тому, не виявила слідів насильницької смерті, заявляє прокуратура. Народний депутат від НУНС Ярослав Кендзьор вважає, що ця інформація не спростовує того, що Чорновола було вбито.

У вівторок прокурор Києва Анатолій Мельник оприлюднив попередні результати ексгумації та експертизи тіла В’ячеслава Чорновола, проведеної на початку літа за участі представників від його близьких та однопартійців. Як заявив прокурор в інтерв’ю одній з газет, на тілі Чорновола виявили травми від дорожньо-транспортної пригоди.

Також прокурор запевнив, що череп загиблого не має слідів кастета, яким, за однією з версій, його нібито добивали після аварії. Він підтвердив, що в аварії винен саме водій «КамАЗа», з яким зіштовхнулося авто лідера Народного руху.

Після експертизи прокуратура передала справу до слідчого управління столичної міліції, а останки Чорновола та його водія перепоховали.

Цю інформацію Радіо Свобода підтвердила речниця прокуратури Києва Мирослава Мушка.

«Експерти, які досліджували тіло В’ячеслава Чорновола, дійшли до єдиного висновку: ушкодження, які виявили на тілі потерпілого, характерні для ДТП», – заявила вона.

Це убивство, незалежно від того, чи добивали жертву – Кендзьор

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, що була створена після загибелі Чорновола, отримала та оприлюднила інформацію про те, що лідера Народного руху нібито добивали кастетом одразу після ДТП. У вівторок член тієї слідчої комісії народний депутат від НУНС Ярослав Кендзьор заявив Радіо Свобода, що відсутність нехарактерних ушкоджень на тілі загиблого не може означати, що його не було вбито.

«Ми з колегами не могли носити в собі цю інформацію, не знаючи, правдива вона чи ні. Ми передали цю інформацію до Генпрокуратури, і підняли питання про повторну експертизу, ­– згадує депутат. – Але якщо навіть таких слідів немає, це не означає, що знищення Чорновола було випадковістю».

Парламентарій називає інші факти, які, на його думку, підтверджують версію убивства, серед яких – стеження за політичним лідером та незрозумілі дії водія «КамАЗа» з зерном, який раніше не їздив цією дорогою та не розвертався в тому місці.

Супутник Чорновола в день його смерті погодився з прокурором

Тодішній помічник В’ячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук був в одній машині з ним, коли той загинув. Він не ставить під сумнів висновки прокуратури.

«Я неодноразово говорив, що не пам’ятаю, щоб В’ячеслава Максимовича добивали. Удар від зіткнення був такої сили, що я втратив свідомість щонайменше на 5 хвилин. Операція вбивства була досконалою і не потребувала добивання жертви. Я довіряю висновку прокуратури, яка не виявила слідів насильства на тілі Чорновола. І влада правильно робить, що продовжує розслідування справи», – зазначив Дмитро Понамарчук.

За його словами, розслідування має тривати доти, доки не будуть пояснені всі незрозумілі обставини загибелі Чорновола і ці пояснення не вдовольнять усі сторони.

Наразі не відомо, що думає про висновки прокуратури один із синів загиблого політика, народний депутат Тарас Чорновіл, оскільки зараз він перебуває за межами України. Раніше він припускав, що слідів навмисного убивства на тілі його батька повторна експертиза не виявить, і говорив, що, на його думку, аварія була підлаштована.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG