Доступність посилання

ТОП новини

Тіло В’ячеслава Чорновола на повторній експертизі


Пам'ятник на могилі В'ячеслава Чорновола на Байковому кладовищі у Києві
Пам'ятник на могилі В'ячеслава Чорновола на Байковому кладовищі у Києві

Київ – Прокуратура Києва розпочала ексгумацію тіла лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола, який загинув у 1999 році в автокатастрофі. Як повідомили Радіо Свобода у столичній прокуратурі, зараз тіло передали для проведення експертизи, куди також запросили родичів загиблого. Соратники та близькі лідера Народного руху України досі припускають, що дорожньо-транспортна пригода була влаштована навмисно, а також, що В’ячеслава Чорновола вбили вже після аварії.

Вперше про ексгумацію тіла В’ячеслава Чорновола повідомила сестра загиблого українського політика – Валентина. Вона каже, що побачила сліди розкопок, коли у четвер вранці прийшла на Байкове кладовище. Валентина Чорновіл зауважила, що ні вона, ні дружина лідера НРУ Атена Пашко дозволу на такі дії не давали. Такий дозвіл дав син загиблого – народний депутат Тарас Чорновіл, але він додав, що згоду мали б отримати і в інших близьких родичів.

У столичній прокуратурі Радіо Свобода запевнили, що письмовий дозвіл близьких родичів загиблого в них є.

«На даний час у кримінальній справі слідчим прокуратури призначено повторну комісійну судово-медичну експертизу тіла загиблого, – каже прес-секретар прокурора Києва Мирослава Мушка. – Після одержання письмового дозволу близьких родичів потерпілого, у відповідності до вимог кримінально-процесуального законодавства сьогодні проведено ексгумацію тіла В’ячеслава Чорновола, яке після огляду передали до експертної установи для дослідження. Близьким родичам дозволено бути присутніми при проведенні експертизи, а також запропоновано надати свої пропозиції щодо персонального складу експертної комісії».

За словами речниці столичного прокурора, перебіг слідства у цій кримінальній справі перебуває на його особистому контролі.

Соратник загиблого вважає, що Чорновола добивали кастетом

В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі під Києвом, його автомобіль на великій швидкості зіштовхнувся з вантажівкою «Камаз» із причепом, яка розверталася на дорозі. Тоді загинув також водій політика та постраждав прес-секретар.

У березні цього року справу передали на дорозслідування із МВС до прокуратури. Наприкінці травня Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що в справі про загибель лідера Народного руху незабаром буде проводитися ексгумація.

Попри офіційну версію про загибель В’ячеслава Чорновола внаслідок випадкового ДТП, серед його соратників поширеною є думка, що аварія, в яку потрапив лідер Народного руху, була влаштована навмисно – з метою його вбивства. А народний депутат Ярослав Кендзьор, який свого часу був членом парламентської комісії з розслідування обставин загибелі В’ячеслава Чорновола, вважає, що того вбили вже після аварії.

«Вже при першій судово-медичній експертизі чітко було видно на голові В’ячеслава Чорновола та його водія Євгена Павлова сліди травм, які внаслідок цієї аварії не могли бути їм нанесені. Сліди чітко вказували, що травми нанесені предметом явно подібним до кастету», – стверджує народний обранець.

Як рідні Чорновола, так і Ярослав Кендзьор висловлюють сумніви щодо того, чи зможе прокуратура встановити істину у цій справі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG