Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційна хода побилася з міліцією, та до Банкової не дійшла


Київ – Багатотитисячну ходу опозиції з нагоди Дня Незалежності, яка розпочалася в обід від пам’ятника Шевченку, зупинили на шляху до Банкової кордони міліції та «Беркуту». Відбулися сутички, під час яких правоохоронці застосували сльозогінний газ. Пізніше правоохоронці перешкоджали протестувальникам рухатися у бік майдану Незалежності, де проходив святковий концерт, і до Лук’янівського СІЗО, куди вирушив автопробіг на підтримку колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.



Окружний адміністративний суд Києва напередодні, у вівторок, заборонив акції протесту опозиції в центрі столиці у День Незалежності. Супротивникам чинної влади дозволили протестувати лише в парку Шевченка і на вулиці Володимирській.

Однак до початку 11-ї міліція нікого не пускала до парку, поки квіти до пам’ятнику Кобзареві клали Президент України та представники уряду.

Коли ж людей пустили до Шевченка і акція могла розпочатися, виявилося, що міліція затримала машину зі звуковою апаратурою. А судові виконавці, які прибули туди, повідомили, що суд заборонив протести і на вулиці Володимирській.

Опозиційні сили домовилися разом усувати владу Януковича

Попри перешкоди, в парку Шевченка відбулося віче Комітету опору диктатурі, в якому взяли участь 12 політичних сил і, за даними опозиції, близько 10 тисяч осіб. Правоохоронці ж назвали цифру три тисячі.

Перед вічем виступили перший заступник голови партії Батьківщина Олександр Турчинов, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, керівник ВО «Свобода» Олег Тягнибок, очільники партій «Народна самооборона», «За Україну», «Реформи і порядок» та інших. Всі вони закликали до спільних дій для повалення чинного режиму, який вони назвали антиукраїнським.

Опозиція побилася з «Беркутом»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Турчинов висловив упевненість, що владу в Україні буде змінено. «Хмари тоталітаризму насуваються. Знову, як колись, «ОМОН» оточує центр міста, а справжніх патріотів кидають за ґрати. Усі, хто в цю систему не включиться, будуть викинуті на смітник. Тому для всіх порядних людей постає вибір: або боротьба – або шлях в нікуди. Повалення режиму Януковича – перша передумова оздоровлення суспільства і національного розвитку України», – заявив Турчинов.

Опозиційні сили на вічі узгодили меморандум щодо подальшої спільної боротьби із режимом Віктора Януковича. Її озвучив заступник спікера Верховної Ради Микола Томенко.

«Ми вимагаємо одночасні дострокові вибори Президента, парламенту, Київради та міського голови Києва, припинення незаконного кримінального переслідування та термінове звільнення Юрія Луценка, Юлії Тимошенко та інших політв’язнів; скасування всіх рішень влади, які погіршують соціально-економічне життя громадян. Даний документ погоджений з усіма опозиційними силами», – підсумував Томенко.

Він заявив, що меморандум терміново передадуть до Адміністрації Президента. Тоді вся маса учасників віча, розгорнувши прапори та гасла, колоною рушила у бік Банкової. Але на вулиці Володимирській їй перепинили шлях дві лави правоохоронців.

Спочатку спробували домовитися. Лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко, від імені народних депутатів, присутніх на акції, попросив пропустити ходу.

«Панове міліцейські генерали! Звертаюся до вас від імені 39 депутатів, присутніх тут. Не ховайтеся за спинами своїх підлеглих, Підійдіть сюди і поясніть, чому ви перешкоджаєте мирній ході», – кричав у мікрофон Кириленко.

Не досягнувши жодної домовленості, учасники мітингу прорвали першу лаву міліції, заваливши на землю з півдесятка правоохоронців, і стали атакувати наступну лаву, що стояла за щитами. Вони завалили, зігнули та відкинули геть кілька щитів, а «беркут» застосував проти них кийки та балончики зі сльозогінним газом.

Пізніше в прес-службі київського управління МВС використання газу заперечили. Але повідомили, що шестеро міліціонерів отримали травми, зокрема, від того, що мітингувальники кидали в них важкими предметами. В міліції запевняють, що всі правопорушення задокументовані та їх вивчатиме Генпрокуратура.

До майдану дійшла тисяча мітингувальників, але їх звідти відтіснили

Втім, зазнали травм і декілька мітингувальників, один із розбитим до крові обличчям продовжував кидатися на щити. Весь цей час організатори ходи закликали учасників зупинитися, пояснюючи, що влада навмисне провокує народ на сутички. А тоді запропонували відрядити на Банкову лише депутатів, а учасникам ходи – різними шляхами рушити до майдану Незалежності.

Утім, через численні кордони міліції та вулиці, нібито перегороджені для проведення святкових конкурсів, на майдан дійшли близько тисячі прихильників опозиції. Вони спробували перекрикувати концерт, який там тривав, і розгорнути величезний національний прапор, однак бійці «Беркуту» оточили їх і відтіснили з майдану. Тоді вони пішли Хрещатиком у бік наметового містечка під Печерським судом, скандуючи «Зека геть!»

Того ж ранку автоколона з понад двохсот машин, яку організатори назвали «Автомайданом», рушили від Шулявки до Лук’янівського СІЗО, де провели мітинг на підтримку Юлії Тимошенко. По дорозі їх теж перепиняла міліція, однак до сутичок не дійшло.

У центрі Києва проходили без перешкод переважно різноманітні вуличні розваги та концерти, ініційовані Київською міською державною адміністрацією.

Однак у центрі столиці відбулося ще одне національно-патріотичне дійство – парад вишиванок. Понад 200 юнаків та дівчат у національному українському одязі з піснями й танцями пройшли від Європейської площі до Співочого поля. Очолив ходу співак Олег Скрипка.

«Вітання! Щастя, незалежності – усім українцям зичить «Країна мрій», «Воплі Відоплясова», Олег Скрипка – і парад вишиванок!» – сказав Скрипка під час ходи.

Парад вишиванок завершився конкурсом краси та концертом народної музики.

Парад вишиванок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Янукович пообіцяв українцям розвивати демократичні інститути

Тим часом Президент України Віктор Янукович, який звернувся до українців з нагоди 20-ї річниці Незалежності, запевнив, що вірить в демократичні цінності та український народ.

«Нація буде сильною, коли працюватимуть всі демократичні інститути – і це наші цілі. Нам є чим пишатися. Український народ за ці роки не раз демонстрував свою мудрість та толерантність. Тож бережімо одне одного. Бо Україна – це всі ми».

Представники опозиційних сил, що об’єдналися в Комітет опору диктатурі, мають намір вимагати від Президента і парламенту достроково скласти повноваження. І обіцяють на початку осені нові акції протесту.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG