Доступність посилання

ТОП новини

Чи ослабить компанію Apple відхід Джобса?


Прага – Американська потужна технологічна компанія з Силіконової долини Apple, яка може сама спокійно викупити цілий державний борг США, втрачає свого чи не найуспішнішого засновника – Стіва Джобса. 56-річний генеральний менеджер компанії, якому лікарі поставили діагноз раку підшлункової залози, був із січня цього року у відпустці і нічого не повідомляв про можливі сценарії розвитку подій. Тепер він оголосив, що вже не в силах виконувати головну функцію в Apple, та рекомендує компанії нового генерального директора – Тіма Кука.

Мільйони прихильників Apple віддають сьогодні шану Стіву Джобсу, після того, як той оголосив у середу, що покидає посаду генерального менеджера успішної технологічної компанії. 56-річинй Джобс був тією творчою силою, яка допомогла Apple стати однією з найбільш успішних світових компаній. Вона є провідним розробником комп’ютерів та програмного забезпечення і була заснована у 1976 році.

Стів Джобс, згадуючи про початки компанії і свого напарника Стіва Возняка, сказав: «Ми з Возняком починали створювати Apple у гаражі моїх батьків, коли мені було 20. Ми багато працювали і через 10 років Apple перетворилася в двомільярдну компанію, у який працювало 400 людей. За рік перед цим ми створили наш найкращий витвір – «Макінтош». Тоді мені виповнилося 30 років».

У своєму листі з проханням про відставку Джобс нагадав, що він завжди казав: як лише прийде час, коли він буде не в змозі виконувати обов’язки головного менеджера, «я першим скажу: на жаль, цей час прийшов». Джобс також рекомендує компанії виконати її план спадкоємності та призначити новим генеральним менеджером Тіма Кука, який був до цього оперативним менеджером і заступав Джобса на час його відсутності.

Завдання Apple – переконати світ у своїй подальшій успішності без Джобса

Прихильники Apple переконані, що компанія виживе і без Джобса, бо саме він заклав основи процвітання комп’ютерного велетня на багато років вперед. Фактично стратегія Apple і цикл нових продуктів наступного покоління вже розроблені за участі Джобса. Хоча інвестори відгукнулися на зміну в керівництві Apple досить тривожно – фондові ціни на акції Apple впали відразу на 7 відсотків.

У світі Джобса називають «Леонардо да Вінчі нашого часу», який «об’єднав у собі талант художника та інженера, створивши таку успішну компанію».

Сам Джобс знав про свою недугу давно, і ще у червні 2005 року в Стенфордському університеті він сказав: «Пам’ять про смерть – найважливіший інструмент із тих, з якими я будь-коли зіштовхувався, для допомоги під час вибору в житті. Тому що всі очікування, вся гордість успіхів і всі страхи стосовно труднощів чи провалів – ніщо перед лицем смерті».

Стів Джобс також сказав, що ніхто не хоче помирати, але смерть неминуча для кожного та є фактором необхідних змін. «Вона відкидає віджиле і старе та відкриває дорогу новому», – наголосив засновник Apple.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG