Доступність посилання

ТОП новини

Російське агентство: лівійські повстанці заявили про захоплення українських снайперів


Повстанець оглядає захоплену будівлю в Абу-Салімі, 26 серпня 2011 року.
Російське агентство «РІА Новості» стверджує, посилаючись на неуточнених «представників Перехідної національної ради» лівійських повстанців, що в перебігу «зачистки» району столиці Лівії Тріполі з назвою Абу-Салім, де довго тривав спротив прихильників Муаммара Каддафі, серед іншого, затримали кількадесят снайперів, 15 із яких, як пише російське агентство з посиланням на неназваних представників лівійської опозиційної влади, – «громадяни України».

Жодних пітверджень із інших джерел цих тверджень російського агентства та його неназваного лівійського джерела наразі немає.

Так само й директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив агентству «РІА Новості», що в міністерстві не мають ніякої інформації про захоплення українських громмадян. Він запевнив, що, якби таке захоплення сталося, в МЗС знали б про нього «з достовірних джерел».

Заяви про нібито участь громадян України в бойових діях у перебігу нинішньої громаднської війни в Лівії як найманців влади лівійського лідера Муаммара Каддафі вже лунали раніше, але жодного разу не підтверджувалися.

Зокрема, щойно в понеділок британська тележурналістка Сейра Корп написала у своєму «твітері» з Тріполі, що бачила, як там вели під конвоєм 10 чи 11 чоловіків, яких неназваний «командир повстанців» назвав «українськими найманцями»; це коротке повідомлення поширила українська преса. Правдивість цієї заяви невідомого лівійця теж не підтверджена.

Іще в лютому Міністерство оборони і МЗС України вже спростовували повідомлення про буцімто участь українських військових льотчиків у повітряних ударах проти сил лівійських повстанців. Про це повідомляло тоді в Україні інтернет-видання «Українська правда» з посиланням на американське розвідувально-аналітичне видання STRATFOR, але при цьому не стало наводити уточнення з американської статті, що дані «дипломатичного джерела» тієї інформації не перевірені.
XS
SM
MD
LG