Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали пропонують зробити російську другою офіційною у 13 регіонах


Народні депутати від фракції Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко виступають за надання статусу регіональної російській мові у 13 регіонах України, де російська є рідною для щонайменше 10% населення. Відповідний законопроект «Про засади державної мовної політики» зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Згідно з поясненням авторів законопроекту, «якщо провести паралелі з даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, то, у разі затвердження законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України». До цього списку входять Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області, АР Крим та міста Київ і Севастополь.

Крім того, статус регіональної мови, згідно із законопроектом, має бути закріплений за кримськотатарською мовою – у Криму, угорською – у Закарпатській області, румунською – у Чернівецькій.

«Закон має на меті регулювання діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення розвитку та функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя української держави, вільного розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин, а також щодо сприяння вивченню мов міжнародного спілкування», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект зберігає конституційний державний статус української мови.
XS
SM
MD
LG