Доступність посилання

ТОП новини

Українські нелегали в Польщі нарешті зможуть легалізуватися


Президент Польщі Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський

Варшава – «Свято на вулиці» українських нелегальних працівників у Польщі: їхні мрії про легалізацію свого статусу збуваються. Президент Польщі підписав закон про «аболіцію», тобто про амністію для тих, хто перебуває на території країни нелегально. Згідно з прогнозами експертів, серед амністованих іноземців найбільше буде саме українців.

Десятки тисяч іноземців, які з різних причин перейшли у Польщі на нелегальний статус, зможуть нарешті вийти з тіні. Відповідно до закону про «аболіцію» для іноземців, нелегали матимуть на врегулювання свого статусу у Польщі шість місяців – від 1 січня до 30 червня 2012 року. Цей процес охопить усіх тих, хто перейшов на нелегальний статус до 20 січня 2007 року. Саме наприкінці грудня 2007-го Польща увійшла в Шенгенську зону, що поглибило в цій країні проблему нелегальної міграції.

Мирослава Керик, голова варшавського фонду «Наш вибір», який займається проблемами іммігрантів, каже, що саме 4 роки тому багато українських заробітчан у Польщі зважилися на нелегальний статус. Мовляв, люди, які тут уже працювали, боялися, що, виїхавши з Польщі, не зможуть сюди повернутися.

Можна припустити, каже Керик, що серед нелегалів у Польщі найбільше українців, адже в цілому громадяни України – це найчисленніша група іноземців у Польщі. Такі припущення висловило й польське Міністерство внутрішніх справ і адміністрації.

Мирослава Керик наголошує на тому, що ухвалення закону про «аболіцію» – це значною мірою заслуга самих українських нелегалів. Це вони ініціювали кампанію за легалізацію, яку підтримали польські неурядові організації.

«Те, що ухвалено цей закон, це результат дії українців, українських нелегальних мігрантів, які організувались і почали кампанію, щоб такий закон ухвалити, щоб уряд легалізував їх. Так що це теж показує, що це важлива проблема», – каже вона.

Підписуючи закон, президент Броніслав Коморовський зазначив, що це початок системної польської міграційної політики.

«Польща – це країна, яка динамічно розвивається, судячи з усього, вона ставатиме дедалі привабливішою для прибульців, для іноземців, які приїжджають з різних країн світу. У зв’язку з цим краще вже тепер приготуватися до такої ситуації, щоб потім не розгубитися з приводу явищ, які поки що не мають масового характеру, та, без сумніву, можуть поглиблюватися», – сказав президент.

Польська омбудсмен Ірена Ліпович назвала ухвалення закону про амністію й легалізацію нелегалів великим святом прав людини. Вона наголошує на тому, що процедура амністії, яка розпочнеться з 1 січня, буде набагато простішою, ніж дві попередні польські «аболіції». Ліпович нагадала про те, що дотепер нелегальні працівники у Польщі нерідко наражалися на визиск та обман із боку працедавців.

Відповідно до підписаного закону, нелегали, які вийдуть із тіні, отримають дозвіл на дворічне перебування у Польщі, а також зможуть легально працевлаштуватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG