Доступність посилання

ТОП новини

Економічна криза в Європі не зменшує потоку українських заробітчан до Польщі


Варшава – Економічна криза у Європі не зупинила потоку українських заробітчан до Польщі. Переважна більшість короткотермінових працівників, які приїхали в Республіку Польщу цього року, це громадяни України. Влітку українці найчастіше працюють у сільському господарстві й у будівельному секторі. Проте стереотипне уявлення про українського заробітчанина в Польщі як чорнороба відходить у минуле.

У розпалі пора сезонних робіт, саме в цей літній час традиційно зростає потік українських заробітчан до Польщі. За словами варшавського соціолога Міколая Павляка, який спеціалізується з української трудової міграції, європейська економічна криза не вплинула на традиційний польський напрямок українського заробітчанства.

Польська економіка, наголошує він, непогано розвивається, тож українці, як і в попередні роки, масово приїжджають до Польщі. Характерно, каже Павляк, що переважна більшість зі ста тисяч заробітчан, які приїхали до Польщі у першому півріччі цього року, – це громадяни України.

Збирачі городини, опікунки, програмісти, вчителі...

Павляк звертає увагу на те, що здебільшого українці, які працевлаштовуються на короткі терміни, працюють у сільському господарстві. Вони приїжджають збирати садовину та городину. За припущенням експерта, економічна криза не зменшить кількості сезонних працівників, навіть якщо зароблятимуть вони дещо менше, ніж у попередні роки.

Водночас Міколай Павляк твердить, що стереотипне уявлення про українських працівників у Польщі як про людей, котрі виконують чорну й низькооплачувану роботу, не відповідає дійсності.

«Вони працюють у найрізноманітніших галузях, – каже він. – Йдеться, зокрема, про різних спеціалістів. Це програмісти, вчителі іноземних мов, тобто професії, які вимагають певних кваліфікацій. Хоча, очевидно, тут чимало українських жінок, які прибирають або опікуються старшими людьми».

Про те, яку саме роботу виконують українські заробітчани у Польщі Радіо Свобода запитало заробітчанку Оксану зі Львова. Вже кілька років вона на заробітках у столичному Мазовецькому воєводстві Польщі. «Багато українців працює у теплицях, – розповіла вона. – Працюють наші українці на фабриках, на птахофабриках. Хлопці, а навіть дівчата, працюють на будовах, але найчастіше я зустрічаю дівчат, які так, як і я, займаються прибиранням».

Свою працю варто цінувати

Володимир Лихота понад 10 років тому приїхав до Польщі з українського Херсону. Сьогодні він власник одного з варшавських кадрових агенств. Лихота розповів Радіо Свобода про середні заробітки українських працівників у Польщі. У будівельній галузі, каже він, українці заробляють приблизно тисячу доларів на місяць.

За словами Лихоти, середня оплата за годину роботи в сільськогосподарському секторі – 6-10 злотих, це приблизно два-три з половиною долари за годину. Аналогічна зарплата у студентів, які під час сезону відпусток підпрацьовують офіціантами. Володимир Лихота каже, що в сезон відпусток молода людина може непогано заробити. Проте, наголошує він, треба постаратися отримати договір про працю й підписати його ще перед виїздом з України. Лихота заохочує вести переговори із працедавцем про оплату. Мовляв, не варто боятися вимагати відповідної платні, адже польським підприємцям потрібні робочі руки.

Крім того, власник кадрового агентства звертає увагу на те, що між Польщею та Україною укладено двосторoнній договір про визнання освіти громадян. Тим, які зважуються на працю в Польщі, каже Лихота, варто пройти процедуру визнання свого українського диплома. Це, наголошує він, дає зовсім інші можливості, можна працювати за фахом і заробляти значно більше, ніж виконуючи некваліфіковану працю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG