Доступність посилання

ТОП новини

Азаров обіцяє економічну стабільність


Київ – Ухвалення сенатом США закону, що підвищує максимально допустимий рівень державного боргу, не вирішує конфліктів та проблем у світовій економіці, вважають українські фінансові експерти. Залишається високою ймовірність виникнення другої хвилі економічної кризи в Європі у найближчі один-два роки. Наскільки сильно це може позначитися на Україні, залежить від того, чи знайде уряд нові рецепти зміцнення національної економіки, кажуть експерти.

Уникнення дефолту, який міг би завдати серйозної шкоди не тільки американській, а й глобальній економіці, не гарантує стабільності. США і надалі будуть змушені нарощувати державний борг. Європа так само відчуває брак інвестиційних та кредитних коштів, заявив Радіо Свобода виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Ситуація взагалі у світі така достатньо нестабільна, і у США, і в Євросоюзі, – каже він. – До цього часу говорили лише про проблеми Греції, але це не остаточний пункт тих проблем, які є взагалі в Європейському Союзі. Іспанія достатньо багато проблем має, і Італія , і та ж Португалія. Тобто криза, що почалася з Греції, немає ніяких сумнівів, може перекинутися й на інші країни».

Погіршилися й перспективи України, каже Олег Устенко. Розраховувати на залучення додаткових коштів ззовні не варто. Лише істотне покращення бізнес-клімату дозволить зберегти наявні обсяги іноземних інвестицій, від чого, зокрема, залежить і стабільність гривні, наголошує експерт.

Натомість, Прем’єр-міністр Микола Азаров запевняє, що фінансових потрясінь в Україні не буде. Про це він сказав на засіданні уряду.

«Я хочу запевнити наших громадян: фінансових потрясінь в Україні не буде. Громадяни України і бізнес можуть повністю розраховувати на фінансову стабільність, стабільність національної валюти. У нас є ресурси та економічний потенціал, які забезпечать міцність гривні навіть на етапі виходу з кризи», – додав Азаров.

Світ потребує нових рецептів лікування економіки – Найман

Уникнути великих економічних потрясінь вдасться тим країнам, які знайдуть нові засоби для стимулювання економіки, вважає фінансовий аналітик Ерік Найман. Нарощування державного боргу, розгортання кредитування, зниження вартості праці вже не спрацюють, зазначає він.

«Ця проблема не має стандартного вирішення. Політики шукають старі рецепти. Вони відкривають старі книги: ось у Кейнса так написано, а у Адама Сміта так написано. І вони за книгами намагаються знайти сучасні рецепти. На жаль, там не написано, як вилікувати сучасну проблему. Тому і українці, і весь світ ще погойдається на тій гойдалці, яку влаштовують безграмотні політики разом із безграмотними економістами», – зауважив Найман.

Відтак, в Україні у найближчі два роки не слід чекати розгортання як споживчого так і іпотечного кредитування, припускають експерти. Крім того, вони відзначають, що не варто намагатися заробляти на кризових явищах. Нині непрофесіоналам варто спостерігати і не робити різких рухів. Заощадження краще розділити навпіл і тримати в банках у доларах та в національній валюті, адже ставки за внесками, найімовірніше, зростатимуть, кажуть економісти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG