Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія: свято розговіння після Рамадану буде в вівторок


Релігійні органи Саудівської Аравії, одні з найавторитетніших у світі сунітського ісламу, оголосили в понеділок, що священний місяць посту й молитов Рамадан за мусульманським місячним календарем закінчується цього дня, а в вівторок починається триденне свято розговіння Ід-аль-Фітр, одне з головних свят ісламу.

За їхніми словами, так вирішено через те, що в небі вже побачили молодий місяць.

Так само про кінець Рамадану оголосила ще низка країн, зокрема, Єгипет, Ємен, Йорданія, Катар, Кувейт, Ліван, Об’єднані Арабські Емірати, Сирія, Судан, а також палестинські території. Чи не єдиною арабською країною, яка повідомила про кінець Рамадану в вівторок і початок свята розговіння в середу, є Оман. Водночас Іран і шиїтські громади в арабських країнах, найімовірніше, так само закінчать Рамадан у вівторок і почнуть Ід-аль-Фітр у середу.

Окремі мусульманські країни, а в деяких випадках і окремі мусульманські об’єднання й громади самі визначають початок і кінець Рамадану, виходячи або з фізичного спостереження першого серпика молодого місяця на небі, або з астрономічного обчислення цього моменту. Таким чином, за григоріянським календарем дата початку і кінця Рамадану в різних країнах чи громадах може різнитися на день чи й два.
XS
SM
MD
LG