Доступність посилання

ТОП новини

Візит Януковича до Польщі: переговори будуть важкими


Президент України Віктор Янукович та Президент Польщі Броніслав Коморовський у Варшаві, 3 лютого 2011 року
Президент України Віктор Янукович та Президент Польщі Броніслав Коморовський у Варшаві, 3 лютого 2011 року

Київ – Сьогодні розпочинається візит Президента України Віктора Януковича до Польщі, де він зустрінеться зі своїм польським колегою Броніславом Коморовським. Напередодні візиту Віктор Янукович зазначив, що лідери двох країн обговорять питання співпраці України з ЄС, оскільки Польща зараз головує у Євросоюзі. Йдеться про Угоду щодо створення зони вільної торгівлі, підписання Угоди про асоціацію та лібералізацію візового режиму. Про перспективи візиту Радіо Свобода розповів експерт-міжнародник Григорій Перепелиця.

–Польщу вважають найбільшим лобістом інтересів України у Євросоюзі. Які наслідки для української євроінтеграції матиме цей візит і загалом для відносин з Польщею?

–Ситуація дуже непроста. У зв’язку з відомими діями офіційного Києва щодо судових процесів над представниками опозиції Європейський Союз розколовся на два табори щодо України.

Одна частина країн виступає за досить жорсткі вимоги щодо України. Друга частина, перш за все країни Вишеградської групи, дотримується підходу, що, попри проблеми з демократією, Україну треба максимально інтегрувати в євроспільноту. Це, власне, є стратегією Польщі на сьогодні. Київ намагається скористатися з цієї ситуації і максимально просунутися до підписання угоди про асоціацію і угоди про зону поглибленої вільної торгівлі.

–Gazeta Wyborcza з посиланням на власні джерела писала, що під час візиту Януковича до Варшави однією із тем розмови президентів може стати кримінальна справа проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Чи справді ця тема постане, і як це вплине на розвиток ситуації навколо Тимошенко?

–Ця тема обов’язково виникне. Вона входить в дисонанс з принципами Європейського Союзу і навіть з принципами угоди про асоціацію. Стає очевидним, що Європейський Союз не заплющить очі на це. Дуже складно для офіційного Києва буде переконати ЄС стати прихильнішим за наявності очевидних проблем.

Очікую на досить складні переговори з паном Коморовським, але в підсумку справа Тимошенко не буде вирішальною у відносинах Польщі та України. Все-таки євроінтеграційний курс України для Польщі важливіший, ніж ці проблеми. Хоча вони теж важливі, і Польща не може їх уникнути, оскільки вона головує в Європейському Союзі, відтак, вона підзвітна перед усією європейською спільнотою щодо цієї проблематики.

–До чого конкретно сьогодні сторони можуть домовитися?

–Офіційна Варшава вимагатиме від української сторони дотримання демократичних принципів і об’єктивності тих судових процесів, які зараз відбуваються, вилучення політичної складової з цих процесів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG