Доступність посилання

ТОП новини

Про що віч-на-віч розмовляли Коморовський та Янукович?


Робочий візит Президента України Віктора Януковича до Республіки Польща, 30 серпня 2011 року
Робочий візит Президента України Віктора Януковича до Республіки Польща, 30 серпня 2011 року

Варшава – Віктор Янукович шукає виходу з глухого кута через арешт Юлії Тимошенко. Як вважають польські оглядачі, це одна з головних причин його сьогоднішнього візиту до президента Польщі Броніслава Коморовського. Мовляв, справа Тимошенко може заблокувати укладення договору про асоціацію між Україною та ЄС. Варшава, кажуть польські аналітики, намагається переконати Київ у тому, щоб Тимошенко звільнили з-під варти.

Офіційне повідомлення про те, що Віктор Янукович прибуває до Польщі 30 серпня, канцелярія польського президента поширила напередодні цього візиту. Проте, як твердить голова адміністрації польського президента Славомір Новак, президента України до Польщі запросили ще кілька місяців тому.

Голови держав зустрілися у літній резидентції польського президента – на курорті Юрата, що на узбережжі Балтійського моря. Там вони розмовляли віч-на- віч. Прес-конференції після цієї зустрічі президентів не було.

Зустріч неформальна, Польща – послідовна

Пояснюючи, чому Броніслав Коморовський зустрічається з Януковичем на курорті, держсекретар Новак сказав, що це цілком приватний візит. Мовляв, іноді президент Коморовський підтримує міжнародні стосунки в дещо неформальний спосіб.

Саме у неформальний спосіб на візит Януковича до Польщі відгукнувся польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. На своєму профілі в соціальній мережі «Твіттер» Сікорський написав, що сьогоднішній візит Януковича до Польщі свідчення послідовної політики Варшави у Східній Європі. Мовляв, підозри польської опозиції у тому, що в своїй зовнішній політиці Польща йде у фарватері Росії – безпідставні.

Справа Тимошенко може перекреслити плани Києва

Тим часом деякі польські високопосадовці та експерти вважають, що час і місце зустрічі двох президентів далеко не випадкові. Заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновський наголошує на тому, що Захід занепокоєний перебігом судового процесу над Юлією Тимошенко. Варшава, вважає Помяновський, може відверто говорити на цю тему з Києвом, адже між сусідніми державами особливі, дружні стосунки.

У тому, що арешт Юлії Тимошенко може заблокувати переговорний процес України з Європейським Союзом про асоціацію, переконаний і Роман Кузняр – радник президента Броніслава Коморовського. Таку думку він висловив в інтерв’ю для впливового польського видання «Ґазета виборча», опублікованому з нагоди візиту Януковича.

Чи вдасться полякам врятувати імідж України?

Перебування Віктора Януковича у Польщі для Радіо Свобода прокоментував Лукаш Адамський, експерт із питань білатеральних стосунків із «Польського інституту міжнародних справ». Адамський звертає увагу на те, що через місяць у Варшаві відбуватиметься саміт країн «Східного партнерства». Ще перед сезоном відпусток, каже Адамський, були припущення, що на саміті урочисто оголосять про завершення переговорного процесу між Україною та ЄС щодо договору про асоціацію. Проте, каже Адамський, «невідомо, чи це відбудеться – з огляду на невирішені питання переговорного процесу між ЄС та Україною, а також зважаючи на справу Юлії Тимошенко, затримання якої завдало величезного удару по іміджу як самого Януковича, так і в цілому по іміджу України».

«Україна вже остаточно втратила імідж лідера демократичних перетворень на так званому пострадянському просторі, а затримання лідера демократичної опозиції, незалежно від того винна вона чи ні, стало доказом того, що система правосуддя в Україні однозначно підпорядкована політикам», – заявив Адамський.

За словами польського експерта, Янукович не сподівався настільки негативної реакції Заходу на затримання Юлії Тимошенко. Мовляв, тепер він намагається зрозуміти, яким чином можна вийти з цього глухого кута Зокрема, цій меті мав служити візит до Польщі. А зустріч з Коморовським над морем у Юраті, тобто за неофіційних обставин, мала б сприяти відвертій розмові польського та українського президентів, вважає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG