Доступність посилання

ТОП новини

Бензин знову подорожчає?


Київ – Першого вересня в Україні може знову подорожчати бензин, зазначають експерти. Свій прогноз вони аргументують тим, що з першого вересня не буде пониженої ставки акцизу на нафтопродукти. І без цієї пільги ціна літра найпопулярнішого, «дев’яносто п’ятого», бензину зросте у середньому на 50 копійок. Крім того, на український ринок нафтопродуктів впливають інші чинники.

«Дев’яносто п’ятий» бензин коштує зараз на українських заправках у середньому 10 гривень 30 копійок за літр. Але вже першого дня осені за нього доведеться заплатити 10-80, прогнозують експерти.

Більший акциз та інші причини

Коли в Україні набув чинності новий Податковий кодекс, акцизи на нафтопродукти значно підвищили. Урядовці пояснили це компенсацією за скасування транспортного збору. А коли навесні нинішнього року у світі різко подорожчала нафта, урядовці запропонували зміни до нового Податкового кодексу, щоб знизити акцизний збір на нафтопродукти. Таким чином намагалися відвернути різкий стрибок вартості бензину в Україні. Зміни до кодексу народні депутати ухвалили, і до першого вересня діє понижена ставка – 132 євро за тонну бензину. Але цей термін спливає, і пільговий акциз на нафтопродукти діяти перестає.

Ставка зросте до 182-х євро за тонну. Після цього можуть зрости і роздрібні ціни на бензин, прогнозує в коментарі Радіо Свобода експерт Олена Вітер. Хоча на ціни впливає не тільки ставка акцизу, бо ситуація на українському ринку нафтопродуктів залишається складною.

«По-перше, триває скорочення імпорту нафтопродуктів в Україну. По-друге, залишається доволі проблемною ситуація із роботою нафтопереробних заводів в Україні. Більшість із них працює не на повну потужність і, по суті, не збирається нарощувати свої обсяги. Уряд намагається регулювати ринок нафтопродуктів більше ручними методами. Але поки що це не дає тих результатів, на які очікують учасники ринку» , – констатує фахівець.

Із запасами плавніше підвищення

Як заявляв заступник директора департаменту Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін, основним завданням ринку мало бути накопичення запасів пального перед скасуванням пільгових ставок акцизу. І це дозволило б зробити більш плавним підвищення цін на пальне, якщо воно взагалі відбудеться.

Водночас експерт Геннадій Рябцев зауважує: якщо влада спробує стримувати ціни на бензин, це може дати зворотний результат.

«Після зняття цих обмежень, за умови подальшого зростання цін на нафту в світі, може бути досить великий стрибок цін на пальне. Причому величина цього стрибка зазвичай більша, ніж коли ціни не стримують, не заморожують», – звертає увагу Геннадій Рябцев.

Восени подорожчання бензину може також спричинити сезонний чинник, каже Олена Вітер. Після літніх відпусток збільшиться кількість автомобілістів у великих містах і, відповідно, зросте попит на бензин.

За рік Україна споживає у середньому близько 16 мільйонів тонн нафтопродуктів, із них по п’ять мільйонів тонн бензину і дизпалива.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG