Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко перейшов у нову фазу


Київ – Головуючий у справі суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв завершив сьогодні, 31 серпня, оголошення матеріалів останнього, 23-го тому кримінальної справи, порушеної проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за укладені газові угоди у 2009 році. Тим часом відомі у світі політики знову закликали українську владу звільнити Юлію Тимошенко на поруки.

Сьогодні суддя Родіон Кірєєв розпочав оголошувати перелік документів, які були витребувані судом. Але він читає їх настільки тихо, що неможливо зрозуміти, про які саме документи й матеріали йдеться, повідомляє із зали суду кореспондент УНІАН.

Сама Юлія Тимошенко та її захист упродовж усього судового процесу заявляли клопотання про залучення нових доказів до справи, проведення додаткових експертиз та про виклик свідків. Проте головуючий у справі суддя Кірєєв відмовлявся від розгляду цих клопотань, посилаючись на норми Кримінально-процесуального кодексу, за якими усі клопотання мають бути розглянуті після завершення окремої стадії судового розгляду.

Захист Тимошенко повідомив про появу у справі нових томів. Відтак під час перерви у судовому засіданні адвокат екс-прем’єра Микола Сірий заявив журналістам про неприпустимість формування вночі нових томів кримінальної справи.

«Поява самого тому свідчить про те, що процес триває, тобто томи з’являються у процесі розгляду справи, вони формуються. Але вони не повинні формуватися вночі. І як тільки сформований кожен новий том, сторони процесу повинні про це бути повідомлені для ознайомлення із сформованим томом», – сказав Микола Сірий.

Сьогодні ж стало відомо про те, що в судовому засіданні не бере участі захисник Юлії Тимошенко – її дочка Євгенія Карр. Як заявила сама Тимошенко, дочка була змушена піти до лікаря через перевтому. Однак жодна зі сторін не заперечила проти продовження процесу без цього захисника.

Звільнити на поруки

Сенатор США Джон МакКейн та президент Європейської народної партії (ЄНП) Вілфрід Мартенс закликають українську владу звільнити на поруки екс-прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко. Про це йдеться у спільній заяві політиків, розміщеній на сайті ЄНП, повідомила прес-служба партії «Батьківщина».

МакКейн і Мартенс нагадали, що Україна щойно відсвяткувала двадцяту річницю своєї незалежності від радянського правління. «Всі ці роки український народ важко працював задля консолідації демократичних свобод та прив’язки своєї країни до євроатлантичних структур. Так, одним із великих досягнень України є її поточне головування у Раді Європи, пан-європейській організації, яка просуває права людини, демократичний розвиток та верховенство права», – зазначають МакКейн і Мартенс.

Однак, кажуть вони, сьогоднішні дії уряду нагадують дії влади, що панувала до здобуття незалежності.

«Поточний судовий процес проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та судова практика навколо нього все більше розглядаються як вибіркове переслідування членів української опозиції», – наголошується у заяві.

Політики разом закликають українську владу «звільнити Юлію Тимошенко на поруки. «Сподіваємось, що умови поруки відповідатимуть стандартам країн Європейського Союзу, асоціації з яким добивається Україна», – заявили сенатор США і президент Європейської народної партії. Крім того, вони закликали владу «дати змогу Юлії Тимошенко скористатись своїм гарантованим Конституцією правом на обстеження лікарем за її власним вибором».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG