Доступність посилання

ТОП новини

У Львові встановили пам’ятник Дмитрові Табачнику


Відкриття пам'ятника Табачнику, Львів, 1 вересня 2011 року
Відкриття пам'ятника Табачнику, Львів, 1 вересня 2011 року

Львів – У День знань студенти у Львові, Києві, Донецьку, Дрогобичі, Черкасах, Острозі, Вінниці критикували діяльність міністра освіти та науки Дмитра Табачника і вимагали його звільнення. У Львові перед приміщенням Ратуші представники громадського руху «Відсіч» відкрили пам’ятник Дмитрові Табачнику.

Всеукраїнська студентська акція відбулася під гаслом «З Табачника реформ – як із козла молока». У кожному місті студенти продемонстрували власне розуміння цих слів. Так, у Києві «міністр» під адміністрацію Президента привіз порожню цистерну з написом «Молоко» України, в Донецьку студентські активісти показали городянам «міністерську кухню», на яку потрапляє безліч непотребу.

Пам’ятник Табачнику пронесуть усіма львівськими вишами

А ось у Львові з гіпсу зліпили пам’ятник козла в окулярах, який стоїть за кафедрою. Автор проекту Ольга Сало розповіла в коментарі Радіо Свобода, що саме ця тварина асоціюється у неї з відсутністю якісних реформ в освіті, а вся діяльність міністра спрямована на деградацію освіти.

«У принципі, Табачник уже заслужив на пам’ятник. Правда, він заслужив і на такий образ. Повернулось хабарництво у дошкільну освіту, а ще зміни щодо 12-річної освіти. Так багато «реформ», що наступнику Табачника доведеться непросто, щоб їх ліквідувати», каже Ольга Сало.

Організатори акції протесту збирали підписи до місцевої влади, щоб та дозволила їм встановити пам’ятник козла в публічному місці. За словами активістки громадського руху «Відсіч» Ольги Сало, ректори львівських вишів не дозволяють їм протестувати на території навчальних закладів. Але свій пам’ятник вони неодмінно принесуть у кожен вищий навчальний заклад.

Звільнення міністра вимагають і львівські вчителі

Під час акції молоді люди зачитали довжелезний перелік претензій щодо діяльності міністра освіти Дмитра Табачника. На думку учасників протесту, ніяких реальних якісних реформ в освіті не відбувається. Тим часом, студентів намагаються залякати, позбавити їхніх прав, панує комерціалізація освіти, зростання корупції і хабарництва. В Україні закрили 640 шкіл.

У нас за минулий навчальний рік зросла оплата за гуртожиток. А ще нам невчасно виплачують стипендію, затримують гроші.

Багато є проблем в освіті, дуже низький рівень освіти, зростає безробіття серед молоді, і це не вирішується.

Українофоб не може керувати українською освітою такі думки висловили Радіо Свобода учасники протесту.

Звільнення з посади Дмитра Табачника львівські студенти вимагають від дня його призначення міністром, з грудня 2010 року. Обурені політикою міністерства також львівські освітяни, які днями надіслали своє звернення керівникам держави, вимагаючи припинити русифікацію та радянізацію української історії. Вчителі вважають неприпустимим, що з підручників історії України викинуто важливі історичні події, які відбулись у державі, нав’язуються радянські та російські стереотипи. Львівські педагоги, як і студенти, вимагають звільнити з посади міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

Напередодні голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, зустрічаючись з журналістами, говорив про майбутні перестановки в уряді: як структурні, так і кадрові. За повідомленнями ЗМІ, глава президентської адміністрації спрогнозував звільнення Дмитра Табачника.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG