Доступність посилання

ТОП новини

У Парижі розморожують $15 мільярдів із рахунків диктатора Каддафі


Конференція в Парижі, 1 вересня 2011 року
Конференція в Парижі, 1 вересня 2011 року

Прага – Опір сил Муаммара Каддафі в Лівії триває, сам скинутий повстанцями диктатор закликав своїх прихильників до партизанської боротьби. Тим часом представники близько 60 країн і міжнародних організацій пообіцяли в Парижі на конференції, що пройшла в четвер, підтримку Національній перехідній раді цієї країни та розмороження 15 мільярдів доларів, заморожених на лівійських рахунках після введення ООН санкцій проти режиму Каддафі. НПР Лівії закликала міжнародну коаліцію продовжити операції проти сил колишнього авторитарного лідера.

Рішення міжнародної конференції в Парижі про розмороження близько 15 мільярдів із рахунків диктаторського режиму Каддафі для потреб нової влади Лівії привітали у Національній перехідній раді.

«Ми отримали гарантії продовження воєнної операції, котра проводиться згідно з резолюцією ООН 1973, а також запевнення у тому, що лівійські рахунки будуть розморожені», – сказав глава Ради Мустафа Абдель-Джаліль.

Ці кошти підуть на відновлення країни після піврічного збройного конфлікту. Світові лідери, держсекретар США Гілларі Клінтон, прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, президент Франції Ніколя Саркозі, Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун наголосили на підтримці в Лівії шляху мирної, змістовної демократії.

Із вуст Ніколя Саркозі пролунали слова про «негайне» розмороження 15 мільярдів лівійських рахунків за кордоном. Раніше ООН вже розморозила для нової влади Лівії рахунки на суму у 6 мільярдів доларів у США, Великій Британії та Франції.

Каддафі закликав прихильників «вести мову кулями від імені лівійського народу»

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що НАТО продовжить операції в Лівії для захисту лівійських громадян, «допоки це необхідно».

Тим часом, місце перебування Муаммара Каддафі залишається досі невідомим. Він уже звернувся по радіо і деяких арабських телеканалах із закликом не вірити «брехні» нової влади в Тріполі і «дозволити кулям вести мову від імені лівійського народу» повсюдно – «і в містах, горах, долинах вести довгу війну, якою ми покажемо їм, що вони не можуть керувати Лівією». Не виключають, що сам Каддафі і його найближчі соратники перебувають у місті Бані-Валіді за 150 кілометрів на південний схід від Тріполі.

Сили міжнародної коаліції бомбардують військові об’єкти в Сірті, Бані-Валіді та інших містах, що перебувають в руках сил Каддафі. Національна перехідна рада продовжила ще на один тиждень ультиматум для капітуляції сил диктатора в Сірті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG