Доступність посилання

ТОП новини

У Парижі 60 держав вирішують майбутнє Лівії


Париж – Франція переконана, що ера лівійського диктаторського режиму Каддафі завершена. Тому у четвер у Парижі була скликана міжнародна конференція з питань відбудови Лівії, суттєво зруйнованої тривалим воєнним конфліктом. Шістдесят країн, що взяли у ній участь, вирішували, як допомогти новій лівійській владі відновити спустошену економічну інфраструктуру, організувати роботу органів правопорядку, військо і головне – як забезпечити перехід до демократії.

Багатомісячна війна між лівійськими повстанцями та прибічниками диктатора Муаммара Каддафі, вочевидь, добігає кінця.

Нині постало питання, як міжнародна спільнота може допомогти відновити нормальне життя народу Лівії та відбудувати зруйновану економіку. Водночас сьогоднішня паризька конференція, яку ще називають «конференцією на підтримку нової Лівії», знову засвідчила неоднорідне сприйняття різними державами того, що відбувається у цій країні.

Якщо Сполучені Штати представляла державний секретар Гілларі Клінтон, Британію – прем’єр-міністр Дейвід Камерон, то позицію росіян відстоювала лише делегація на чолі з дипломатом із питань Африки. Адже Росія та Китай виступали з критикою втручання міжнародної коаліції на чолі з НАТО у внутрішні справи Лівії. І тільки тепер росіяни заявили, що визнають лівійську Національну перехідну раду законною владою країни.

На думку представників Бельгії, однієї з активних країн-учасниць воєнних операцій у Лівії, перед міжнародною спільнотою нині стоїть завдання допомогти лівійцям побудувати нове правове суспільство.

«Ми прагнемо взяти участь у відбудові цієї країни, яка має стати демократичною, – коментує ситуацію бельгійський міністр закордонних справ Стевен Ванакере. – Національна перехідна рада Лівії обіцяла багато змін у бік толерантності, прав людини та правового суспільства. Нині це треба реалізувати. Тож, як і протягом конфлікту, лівійці мали потребу у міжнародній солідарності, так само їм необхідна наша солідарність та підтримка у відбудові держави».

Один із представників адміністрації президента Франції Ніколя Саркозі заявив, що «воєнна фаза у Лівії завершена, але якщо ми зволікатимемо з допомогою у перехідний період, то можемо втратити нагоду для настання демократії у цій країні».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, виступаючи на конференції, закликав надіслати до Лівії місію організації, якою він керує, аби вона там якомога швидше розпочала свою діяльність.

Гроші Каддафі підуть на реконструкцію Лівії

Тим часом, нова влада Лівії для реконструкції держави вимагає грошей. Насамперед, тих десятків мільярдів доларів режиму Каддафі, що заморожені в іноземних банках. Також Національна перехідна рада заохочена останнім рішенням Європи зняти санкції, раніше накладені на лівійські порти і нафтові та газові підприємства, банки та загалом 28 лівійських установ та компаній.

Минулого тижня США отримали від Ради безпеки ООН «зелене світло» на розблокування півтора мільярда доларів на гуманітарну допомогу Лівії. Велика Британія теж здійснила подібний жест, надавши лівійській владі таку ж суму. Про бажання виділити частину «каддафівських закордонних збережень» заявили й Італія та щойно – Франція.

Захід переслідує й інші цілі: насамперед те, що відбудова Лівії – це ще й вигідні контракти для європейських та американських підприємств та компаній. Інша мета, про яку офіційно не говорять, – зберегти чинність контрактів, які були підписані за часів Каддафі з представниками бізнесу Заходу.

Проте в обмін на допомогу від нової лівійської влади у Парижі вимагали твердих гарантій справедливого керівництва, безпеки та поваги до засадничих прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG