Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада Лівії вимагає від Алжира видачі родичів Каддафі


Прага – Члени родини опального диктатора Лівії Муаммара Каддафі втекли до Алжиру. Нова влада Тріполі вимагає від алжирської влади видачі дружини Каддафі і трьох його дітей. Тим часом, за не підтвердженою остаточно інформацією, сам усунутий від влади диктатор переховується з вірними йому силами у пустельному місті Сабха на півдні країни, звідки відкритий шлях до сусідніх із Лівією держав.

Національна перехідна влада Лівії звинуватила сусідній Алжир у скоєнні акту агресії проти лівійців, коли міністр закордонних справ Алжиру заявив, що в його країні перебувають з понеділка друга дружина Каддафі Сафія Фаркаш із дочкою Каддафі, 34-річною Айшею, та двома його старшими синами – Мухаммадом і Ганнібалом. Напруженість між Алжиром та новою владою Лівії загострилася ще й тому, що Алжир поки що офіційно не визнає Національну перехідну раду в Тріполі.

Глава Ради Мустафа Абдель-Джаліль заявив, що його уряд домагається від Алжиру видачі членів родини Каддафі.

«Це акт агресії проти лівійського народу, його бажань і прагнень. Ми будемо вдаватися до всіх правових заходів, щоб домогтися видачі цих злочинців і передачі їх до суду, незалежно ні від чого. Ми попереджаємо всіх, хто намагається сприяти притулкові Каддафі і його родини, що при цьому вони стануть ворогами лівійського народу, котрий переслідуватиме їх по всьому світі», – сказав міністр інформації в уряді Національної перехідної ради Махмуд Шаммам.

Охоронець сина Каддафі: диктатор перебуває в місті Сабха на півдні

За непідтвердженими даними, що базуються на свідченнях 17-річного охоронця одного з синів Каддафі Хаміса, припускають, що колишній диктатор Лівії з залишками його військ переховується у пустельному місті Сабха на півдні країни. Британські джерела повідомляють, що цей охоронець був захоплений у бою, в якому уже згаданий син Каддафі Хаміс загинув. Неназваний охоронець також повідомив, що ще у п’ятницю Хаміс мав зустріч із батьком під час боїв у Тріполі.

Разом із рідним містом Каддафі Сіртом Сабха – одне з небагатьох місць в Лівії, де війська усунутого від влади диктатора ще чинять опір повстанцям. Сили Каддафі контролюють єдине в місті Сабха летовище, і звідти відкритий шлях до сусідніх держав – Алжиру, Нігеру, Чаду.

Національна перехідна рада дала всім прихильникам Муаммара Каддафі чотири дні для капітуляції. Інакше всіх їх чекає воєнне придушення і кара. Нова влада в Тріполі боїться, що перебування диктатора з синами на волі завжди таїтиме у собі небезпеку нових путчів.

У Вашингтоні застерігають, що інформація про загибель Хаміса Каддафі не підтверджена остаточно і вже двічі, як мінімум, він «дивом воскресав» після чергової своєї загибелі.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже видав ордери на арешт Муаммара Каддафі і його сина Сейф-аль-Іслама, а також керівника служби безпеки диктатора Абдалли ас-Сенуссі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG