Доступність посилання

ТОП новини

Що несе постреволюційне похмілля Лівії?


Прага – Понад 40-річне правління режиму Муаммара Каддафі в Лівії, як виглядає, наближається до кінця. Повстанці з Національної перехідної ради захопили надвечір у неділю майже всю столицю Лівії, Тріполі, і контролюють нині чи не всю територію держави. Заарештовані двоє синів Каддафі. Місце перебування самого полковника Каддафі поки що невідоме. Однак чимало експертів не виключають політичних труднощів у нової влади Лівії, котра мала внутрішні проблеми ще напередодні захоплення Тріполі.

Лівійські повстанці кажуть, що взяли під контроль Тріполі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Європейський Союз і Сполучені Штати вітають успіхи, досягнуті лівійськими повстанцями. Останні заявляють, що контролюють більшу частину столиці Тріполі та території всієї держави.

«Це історичний момент, якого ми так довго чекали. Наші мученики загинули не даремно», – каже один із лівійців про цю подію.

Захід закликав Муаммара Каддафі відмовитися від подальшого опору і піти добровільно у відставку без будь-яких попередніх умов.

Із цього приводу прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон заявив: «Ми не маємо ніяких підтверджень місця перебування Каддафі. Але, щонайменше, двох його синів заарештували повстанці. Його режим розвалюється і перебуває у стані повного занепаду. Каддафі повинен припинити боротьбу без будь-яких попередніх умов і дати чітко зрозуміти, що він припинив будь-які зусилля триматися за владу в Лівії».

Чи є гарантії стабільності в Лівії при новій владі?

Напередодні президент США Барак Обама наголосив, що битва за Тріполі досягнула «переломного моменту» і країна «звільняється від тиску тирана». А генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен у зверненні до Національної перехідної ради Лівії висловив сподівання на швидкий і мирний перехід держави до демократії, свободи, котра визначає права всього народу, а не окремих вибраних.

Та дехто із західних експертів висловлює побоювання щодо нестабільності нової влади Лівії. Ці скептики наголошують, що розкол у середовищі повстанців, опозиції вже намітився у липні, коли вбили за загадкових обставин командувача армії повстанців Абдель-Фаттаха Юніса. Належного розслідування так і не провели. Також викликає підозри розпуск головою Національної перехідної ради Мустафою Абдель-Джалілем 8 серпня тимчасового уряду Лівії. Новий склад кабінету досі не призначили. Аналітики також попереджають, що важко встановити демократію у державі, де одна людина роками уособлювала всю владу.

Хоча новий повірений у справах Лівії у Великій Британії Махмуд Накуа запевнює, що нова влада буде успішною. «Ніякого вакууму влади не буде. Національна рада скоро переїде з Бенгазі до Тріполі. Буде призначений новий перехідний уряд, який служитиме народу Лівії, людям, що живуть у всіх містах», – наголошує Накуа.

Так само і колишній посол Великої Британії в Лівії Річард Долтон висловив переконання, що розбіжності між лівійськими племенами не відіграватимуть у політиці нової влади Тріполі якоїсь суттєвої ролі і ця держава має навіть кращі можливості для розбудови демократії, ніж сусідні Єгипет і Туніс.

Матеріал підготували: Василь Зілгалов, Abubakar Siddique, Robert Tait
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG