Доступність посилання

ТОП новини

Росія також погодилась, що Каддафі втратив легітимність


Президент Росії Дмитро Медведєв на прес-конференції у Довілі, 27 травня 2011 року
Президент Росії Дмитро Медведєв на прес-конференції у Довілі, 27 травня 2011 року

Прага – Лівійський лідер Муаммар Каддафі втратив легітимність і має піти з посади. Це один із підсумків саміту «Групи восьми», який завершився сьогодні у Франції. До такої думки лідерів провідних держав приєдналась і Росія. Учасники саміту «Групи восьми» також домовились, що сума допомоги арабським державам, які підуть шляхом демократичних і ринкових реформ, може сягнути 40 мільярдів доларів.

Росія критикувала повітряні удари міжннародної коаліції в Лівії, спрямовані на захист повстанців, заявляючи, що такі дії суперечать мандату Ради Безпеки ООН. Але в підсумковій заяві саміту «Групи восьми» у Франції, яку підписала й Росія, мовиться, що лівійський лідер Муаммар Каддафі втратив легітимність.

З огляду на свої контакти і з офіційним Тріполі, і з повстанцями у Бенгазі, Росія готова бути посередником у врегулюванні лівійського конфлікту, що триває понад три місяці.

«Я запропонував наші посередницькі послуги під час консультацій із моїми партнерами по вісімці. Всі вважають, що це було би корисно, тим більше, що ми ці консультації вже проводимо», – заявив президент Дмитро Медведєв на прес-конференції у Довілі.

Щоб продовжити контакти з лівійськими повстанцями, до Бенгазі їде спеціальний представник президента Росії з питань Африки Михайло Маргелов.

Господар саміту у Довілі, президент Франції Ніколя Саркозі, оголосив про те, що військова операція в Лівії активізується. Щоб посилити міжнародну місію, Франція дає 12 своїх бойових гелікоптерів, а Велика Британія – чотири. Військові експерти кажуть, що це допоможе коаліції атакувати самого Каддафі, якщо ухвалять таке рішення.

Ніколя Саркозі сьогодні підтвердив, що разом із британським прем’єром Дейвідом Камероном поїде до Бенгазі, оплоту повстанців, але не повідомив, коли вони вирушають до східної Лівії.

У Європі бояться нестабільності на півдні

На саміті в Довілі також обговорювали фінансову допомогу арабським державам, де після хвилі повстань на початку року вже змінилася влада. Хоча у підсумковій заяві «Групи восьми» немає конкретної суми, президент Франції підтвердив повідомлення, що йдеться про пакет допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів. Це і плани світових фінансових установ, і зобов’язання окремих країн.

Британський прем’єр Дейвід Камерон пояснив, чому ця підтримка важлива.

«Якщо ми зазнаємо невдачі, якщо не зможемо підтримати ці країни, то ризикуємо дати кисень екстремістам, які полюють на розчарування і прагнення молоді. Якщо ми зазнаємо невдачі, то побачимо, я переконаний, більше тероризму, більше імміграції і нестабільності з південного кордону Європи», – вважає британський політик.

У Довілі домовилися, що реформи у Тунісі та Єгипті також допоможе проводити Європейський банк реконструкції і розвитку, який раніше підтримував перетворення на пострадянських теренах.

Чільні представники цього банку сказали Радіо Свобода, що ЄБРР, напевно, надаватиме кредити, але для того, щоб залучити у регіон іноземних інвесторів, треба буде організувати й освітні програми для підвищення кваліфікації місцевих робітників.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG