Доступність посилання

ТОП новини

«Група восьми» підтримує арабські зміни і більшу ядерну безпеку


Брюссель – У Франції завершився перший день зустрічі лідерів низки найбагатших держав світу. «Група восьми» з’ясовувала, як супроводжувати країни арабського світу, що намагаються рухатися у бік демократії. Зокрема, найбільші промислово розвинені держави планети закликали припинити насилля у Лівії та Сирії. Щодо ядерної безпеки, то після японських подій Париж закликав створити сили швидкого реагування. Поміж інших тем були також інтернет та (неофіційно) кандидатура майбутнього голови МВФ.

Як і передбачалося, головна тема дводенного саміту країн «Групи восьми», що проходить у французькому містечку Довіль, стосувалася допомоги країнам, які переживають так звану «арабську весну».

Президент Франції Ніколя Саркозі, господар зустрічі, реагуючи на основну новину дня щодо затримки колишнього командувача боснійських сербів Ратка Младича заявив, що «це важливий крок інтеграції Сербії до Євросоюзу, що має статися у найближчому майбутньому».

Стосовно арабських революцій президент Франції зауважив, що слід мобілізуватися, щоб ці зрушення в країнах, на кшталт Єгипту й Тунісу, були успішними. Тим часом, лівійський народ повинен сам збудувати своє майбутнє, а Муаммару Каддафі слід відійти від влади, сказав Саркозі.

«Арабська весна» потребує більшого

Представники європейських установ, котрі традиційно також запрошені на саміт, зауважують: Євросоюз є давнім помічником арабських країн, що перебували під владою диктаторських режимів. Нині голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу оголосив про збільшення фінансування, хоча й за певних умов.

«Ми були для них найкращими партнерами і нині через демократичні трансформації регіону маємо намір збільшити фінансову допомогу. Особливо для Північної Африки та Середземномор’я. Але ця допомога надаватиметься за окремих умов: будемо допомагати більше тільки тоді, коли вони будуть готові втілювати більше демократичних реформ», – зазначив Баррозу.

Лідери США, Японії, Німеччини, Франції, Британії, Італії, Канади та Росії зокрема закликали до якнайшвидшого припинення насилля у Лівії та Сирії.

Домовленість про «Містралі»

У четвер зранку президенти Росії та Франції, ще до початку саміту, остаточно домовилися про купівлю чотирьох військових кораблів «Містраль».

«Ми щойно обумовили остаточні пропозиції щодо відомого контракту про придбання двох вертольотоносців «Містраль» із Франції та наступної побудови ще двох у Російській Федерації, – сказав російський президент Дмитро Медведєв. – Всі переговори завершені, ми про все домовилися і найближчим часом будуть підписані контракти».

Ця торговельна угода викликала чимало протистояння й критики, бо проти неї виступала низка країн НАТО, що є сусідами Росії, а також Грузія.

Ромпей: «Група восьми» не місце для виборів директора МВФ

У рамках неофіційних кулуарних розмов лідерів «Групи восьми» йшлося також про можливу кандидатуру на посаду голови Міжнародного валютного фонду. Представники країн Західної Європи та США вже заявляли про підтримку нинішнього міністра фінансів Франції Крістін Лаґард.

«Пані Лаґард – це кандидат із великим досвідом, із якостями лідера, і її підтримує не лише Європа, а й багато країн світу, – зауважив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. – Але ми тут на саміті не для того, щоб лобіювати її кандидатуру. Вона говорить сама за себе».

Традиційно, МВФ очолюється представником Європи, а головою Світового банку є американець. Проте низка держав з інших частин світу виступає за скасування цієї традиції.

Саміт проходить в атмосфері «драконівських» заходів безпеки у Довілі, численних маніфестацій та провокаційних сцен на кшталт появи у прес-центрі чоловіка у відвертому рожевому жіночому вбранні із написом «Міс невиконані обіцянки «Групи восьми».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG