Доступність посилання

ТОП новини

Франція хоче зберегти посаду керівника МВФ


Міністр фінансів Франції Крістін Лаґард
Міністр фінансів Франції Крістін Лаґард

Прага – Чи збереже за собою Європа посаду керівника Міжнародного валютного фонду? Міністр фінансів Франції Крістін Лаґард сьогодні висунула свою кандидатуру на посаду директора-розпорядника цієї впливової фінансової інституції. Натомість низка держав вважає, що традиція віддавати цю посаду європейцям повинна відійти в минуле.

Відтоді як Домінік Стросс-Кан тиждень тому подав у відставку з посади керівника МВФ після звинувачень у спробі зґвалтування нью-йоркської покоївки, не вщухають дискусії, хто має стати його наступником. (Він звинувачення відкидає, а суд ще попереду.)

Сьогодні свою кандидатуру висунула співвітчизниця Стросс-Кана, міністр фінансів Франції Крістін Лаґард. Вона юрист за фахом і довго працювала у США.

Сьогодні на прес-конференції у Парижі Лаґард закликала звертати увагу на її професійні здібності.

«Бути європейцем не повинно бути плюсом. Це також не повинно бути мінусом. Я висуваю свою кандидатуру не тому, що я європейка», – заявила французький міністр.

Ця заява пов’язана з тим, що напередодні пролунали заклики не віддавати відразу портфелю керівника МВФ європейцям. Із такою заявою виступила група держав, відома під назвою БРІКС, за участю Росії, Бразилії, Індії, Китаю і Південноафриканської Республіки.

За «джентльменською» угодою часів по Другій світовій війні МВФ керують європейці, а Світовим банком – американці.

У БРІКС менше голосів, ніж у США

Але позиція держав БРІКС насправді вразлива. За повідомленнями, Бразилія приватно підтримує кандидатуру Лаґард. У Франції речник уряду оголосив про «прихильне» ставлення Китаю, а офіційний Пекін відмовляється від коментарів. ПАР, можливо, запропонує свого кандидата, а Росія агітує за керівника Центрального банку Казахстану Григорія Марченка. При цьому сума голосів держав БРІКС у МВФ менша, ніж голос Сполучених Штатів.

Нового керівника МВФ мають обрати з трьох головних кандидатів до кінця червня. Головним конкурентом Крістін Лаґард вважають головного банкіра Мексики Аґустіна Карстенса, який раніше вже працював заступником директора МВФ.

Каменем спотикання для французького міністра можуть стати підозри у сприянні французькому підприємцеві отримати відшкодування у розмірі 385 мільйонів євро у 2008 році. До 10 червня суд має вирішити, чи варто розслідувати цю справу, а сама Лаґард каже, що ні в чому не винна.

Французами були троє із п’яти останніх керівників МВФ. Кандидатуру Лаґард відразу ж підтримав голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, який сьогодні назвав її рішення балотуватися «ключовим внеском у стабільність світової економіки».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG