Доступність посилання

ТОП новини

Європа хоче зберегти за собою місце голови МВФ, Китай проти


Домінік Стросс-Кан під час засідання кримінального суду у Нью-Йорку, 16 травня 2011 року
Домінік Стросс-Кан під час засідання кримінального суду у Нью-Йорку, 16 травня 2011 року

Прага – Після заяви Домініка Стросс-Кана з в’язниці Нью-Йорка про свою відставку з посади голови Міжнародного валютного фонду у світі розгорілися дебати щодо ймовірної нової кандидатури на чоло цієї впливової фінансової установи. Європейські чільники вважають своє право на призначення керівником МВФ знову європейця пріоритетним. Але Китай і Японія, Туреччина і навіть Казахстан хочуть бачити на чолі Фонду свого кандидата. Тим часом Стросс-Кан може до кінця четверга вийти з в’язниці Нью-Йорка за новими умовами застави, щоб продовжувати захищатися від звинувачень у сексуальних домагання та спробах зґвалтування.

Домінік Стросс-Кан написав із нью-йоркської в’язниці на острові Райкерз офіційну заяву про свою відставку з посади керівника Міжнародного валютного фонду «задля збереження авторитету установи». Суддя кримінального суду Манхеттена Мелісса Джексон, яка веде цю справу, вже повернула його паспорт, і до кінця четверга підозрюваний поліцією Нью-Йорка у сексуальному насильстві голова МВФ може вийти з ув’язнення за нових умов застави. Це його друга спроба вийти з тюрми – у понеділок суддя відхилила таке клопотання.

Європа бажає, щоб Стросс-Кана на чолі МВФ змінив їхній же кандидат, і цьому сприяє дострокова відставка француза. Так, канцлер Німеччини Анґела Меркель вважає, що в умовах вирішальної ролі МВФ у стабілізації фінансів таких членів єврозони, як Греція, Португалія,Ірландія, є сенс зберегти за Європою чільне місце у Фонді.

«Я вважаю, що ми повинні запропонувати європейського кандидата. Звичайно, зараз з цього приводу тривають переговори. Я не назву зараз жодних імен, але ми будемо обговорювати це питання в рамках Європейського Союзу. Безумовно, дуже важливо буде віднайти швидке рішення», – каже Меркель.

У Європі вже називають імовірних кандидатів на посаду нового голови МВФ – міністра фінансів Франції Крістін Лаґард, колишнього британського прем’єра Ґордона Брауна чи колишнього прем’єр-міністра Польщі Марека Бельку.

Китай і Японія хочуть бачити на чолі МВФ представника Азії

Тим часом такі країни, як Китай чи Японія, вже дали знати, що бажають бачити на чолі МВФ представника Азії.

Зокрема, представниця Міністерства закордонних справ Китаю Цзян Юй заявила, що вибір нового голови МВФ має базуватися на інших засадах.

«Ми завжди вважали, що Міжнародний валютний фонд повинен продовжувати реформи структури та управління, і вибори його чільників повинні базуватися на принципах справедливості, прозорості і заслуг. В принципі ми вважаємо, що країни, котрі розвиваються, повинні отримати представництво в вищому керівництві», – заявила речниця МЗС Китаю.

Представники країн третього світу вже назвали кількох своїх кандидатів на цю посаду, і серед них колишній міністр економіки Туреччини Кемаль Дервіш.

А представники Співдружності незалежних держав висувають на цю посаду керівника Центрального банку Казахстану Григорія Марченка.

Заснований у Вашингтоні у 1945 році Міжнародний валютний фонд традиційно мав директора-розпорядника європейця, а його партнер, Світовий банк, завжди обирав своїм головою американця. Як буде цього разу? У Фонді заявляють, що чекати залишилося недовго.

Аналітики кажуть, що вибір кандидатури може вплинути і на курс світових валют.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG