Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель закликає до заміни Стросс-Кана в МВФ іншим європейцем


Керівник Міжнародного валютного фонду 62-річний Домінік Стросс-Кан
Керівник Міжнародного валютного фонду 62-річний Домінік Стросс-Кан

Прага – У вівторок в Брюсселі закликали до заміни нинішнього керівника МВФ Домініка Стросс-Кана іншою кандидатурою з Європи. Стросс-Кан тим часом провів першу ніч в одній із найсуворіших в’язниць Нью-Йорка на острові Рікерз, у камері-одиночці, без будь-яких контактів зі світом та іншими в’язнями. Його звинувачують у намаганні зґвалтувати покоївку в нью-йоркському готелі, він звинувачення відкидає. Напередодні суддя відмовив адвокатам затриманого у звільненні під заставу в один мільйон доларів через побоювання, що Стросс-Кан може уникати правосуддя. Наступна поява в залі суду Стросс-Кана перед суддею запланована на 20 травня. Його справу розглядатиме суд присяжних, фінансистові загрожує до 25 років ув’язнення.

Американський суддя з Нью-Йорка Мелісса Джексон пояснила у понеділок у суді, чому вона відхиляє прохання адвокатів Домініка Стросс-Кана про звільнення його з-під арешту під заставу. «Єдина причина, котру я мушу тут врахувати, полягає не в тому, винен чи не винен ваш клієнт, а те, що дійсно є реальний ризик його відльоту. Це єдиний аргумент, за яким я дію згідно з законом. І це питання на розгляд суду. Коли я чую, що ваш клієнт був на летовищі Кеннеді та вже в літаку, це викликає деяке занепокоєння», – зазначила суддя.

У вівторок австрійський міністр фінансів Марія Фехтер зауважила на саміті міністрів ЄС у Брюсселі з приводу рішення судді Джексон, що відмова випустити його під заставу «свідчить, що Стросс-Кан повинен думати про шкоду, якої він завдав Міжнародному валютному фондові».

Поліція Нью-Йорка вже провела аналіз ДНК на одязі і шкірі підозрюваного, зокрема, у місцях подряпин, ймовірно, завданих потерпілою покоївкою від імовірного сексуального нападу Стросс-Кана. 32-річна ймовірна жертва голови МВФ є емігранткою з Африки, вона має доньку і її старший брат, як повідомляє «Нью-Йорк Таймз», має ресторан на Манхеттені. Той каже журналістові, що сестра досі шокована.

Сам Домінік Стросс-Кан заперечував через своїх адвокатів у суді, що він поспішно покинув готель, і посилався на свій телефонний дзвінок до готелю з летовища про те, що він забув там свій телефон. Поліція ж каже, що саме завдяки цьому дзвінку їй і вдалося визначити місце перебування Стросс-Кана та затримати його вже фактично в літаку. Стросс-Кан також заявив, що у день інкримінованого йому злочину він був у ресторані з однією особою, котра підтвердить це судові.

Тим часом міністри фінансів єврозони у вівторок дистанціювалися на саміті в Брюсселі від голови МВФ. Тут прозвучали заклики до пошуку заміни Стросс-Канові. Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що «в разі необхідності пошуку нового голови МВФ ЄС повинен запропонувати свою кандидатуру на цю посаду».

Через скандал зі Стросс-Каном європейським міністрам поки що не вдалося завершити обговорення боргових проблем деяких країн єврозони, зокрема, Греції.

Французи вражені арештом відомого співвітчизника

Французи перебувають під тяжким враженням із приводу арешту їхнього відомого співвітчизника. Лунають і слова обурення поведінкою Стросс-Кана, і вислови на його підтримку.

Лідер Соціалістичної партії Мартін Обрі закликала у даному разі поважати презумпцію невинуватості та додала, що, на відміну від США, у Франції діє закон, за яким не можна навіть показувати людину в наручниках, якщо вона не була визнана винною у суді.

До цього часу Стросс-Кан вів перед в опитуваннях як можливий кандидат саме від соціалістів на посаду майбутнього президента Франції на виборах 2012 року. Другою йшла Марін Ле Пен від ультраправої партії, заснованої її більш відомим батьком Жаном Марі Ле Пеном, і лише третім був нинішній президент Франції Ніколя Саркозі.

У вівторок скандал обговорювало керівництво французьких соціалістів. Лоран Фабіус, колишній французький прем’єр, якого тепер розглядають як можливого кандидата від соціалістів, заявив: «Це жахлива ситуація на людському рівні і дуже складна на політичному. Там треба бути дуже стриманими щодо фактів, адже ми їх досі не знаємо, а на політичному рівні від нас, очевидно, очікують єдності».

Тим часом Анна Мансуре, мама французької письменниці Трістан Банон та одна з місцевих лідерів французьких соціалістів, розповіла журналістам деякі подробиці, як вона каже, спроби Стросс-Кана зґвалтувати її доньку, коли та прийшла у 2002 році до нього додому взяти інтерв’ю. Сама Трістан Банон розпочинає судову процедуру позову проти голови МВФ з приводу подій майже 10-річної давності.

Скандал довкола керівника МВФ обговорюють і в Україні. Пересічні громадяни кажуть, що вони стали жертвами МВФ у зв’язку з підвищенням цін на комунальні послуги, а провідники профспілок у Києві, наприклад, вважають, що арешт Стросс-Кана ніяк не вплине на співпрацю України з Фондом, бо у влади в Києві немає іншого виходу для фінансування бюджету.

Хоча це неправильно, вважає голова Національного профспілкового форуму України Мирослав Якобчук. За його словами, потрібно «створювати умови для залучення приватних інвестицій». Україна має проблеми з отриманням чергового траншу з кредиту МВФ у 16 мільярдів доларів у зв’язку з невиконанням обіцянок щодо проведення досить непопулярних в країні реформ, зокрема, пенсійної.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG