Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН засудила кровопролиття в Сирії


Засідання Ради Безпеки ООН, Нью-Йорк, 3 серпня 2011 року
Засідання Ради Безпеки ООН, Нью-Йорк, 3 серпня 2011 року

Прага – Рада безпеки ООН посилила тиск на уряд Сирії, реагуючи на брутальне придушення мирних демонстрацій. Тим часом у Сирії в ніч на четвер знову пролилася кров. Очевидці розповідають про те, що сили безпеки застрелили щонайменше шістьох протестувальників у різних частинах країни. З початку акції протесту навесні, за підрахунками, в Сирії загинуло понад 1700 мирних жителів.

Рада безпеки ООН звинуватила режим президента Башара Ассада у порушеннях прав людини і закликала сирійську владу негайно зупинити насильство. Але колективний орган провідних світових держав не ухвалив обов’язкову до виконання резолюцію, на якій наполягали західні країни, обмежившись заявою. Росія і Китай висловлюють побоювання, що жорсткіший документ відкриє шлях до іноземного збройного вторгнення, такого як повітряні удари під проводом НАТО по Лівії.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун зазначив, що заява від Ради безпеки ООН є чітким сигналом з боку світової спільноти. «Світ спостерігав за становищем в Сирії з глибокою тривогою. Але події кількох останніх днів були дуже вражаючими. Я знову закликаю президента Ассада і сирійську владу негайно припинити насильство», – наголосив керівник ООН.

Повстання проти сирійської влади надихнули протести в Єгипті і Тунісі, які на початку року змели там авторитарних керівників. У Сирії, де правлячий режим при владі вже чотири десятиліття, протести чи не найкривавіші у регіоні. За даними сирійської неурядової організації Syrian Observatory, з середини березня під час сутичок загинуло понад півтори тисячі мирних жителів і близько чотирьох сотень силовиків.

Реакція західних держав стає жорсткішою. Білий Дім заявив, що США не зацікавлені у тому, щоб сирійський президент залишався при владі лише для того, щоб зберегти регіональну стабільність. Але прямого заклику до Ассада покинути посаду не було.

Посол Великої Британії при ООН Марк Лаєл Ґрант закликав Сирію до всеохоплюючих змін на шляху до стабільності. «Це можна досягти шляхом негайного припинення насильства і втілення докорінних політичних реформ, поваги до прав людини і справжньої відповідальності тих, хто чинив звірства щодо протестувальників», ­– зауважив британський дипломат.

Проти влади виступають «терористи»?

Режим Ассада наполягає, що сирійські правоохоронці гинуть від рук заколотників, «озброєних терористичних» угруповань. Натомість правозахисники кажуть, що смерть силовиків неминуча під час сутичок урядових сил і військ, які стали на бік мирних жителів і намагаються їх захищати.

Із Сирії постійно надходить суперечлива інформація. Так на державному телебаченні показали окривавлені тіла, які з моста скидають у річку. Якщо офіційні мас-медіа заявляють, що це були силовики, то правозахисники кажуть, що насправді це були вбиті мирні протестувальники.

З огляду на постанні події, за даними сирійських офіційних мас-медіа, у неділю сирійський парламент збирається у Дамаску на позачергову сесію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG