Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон: президент Сирії Башар Асад «втратив легітимність»


Президент Сирії Башар Асад
Президент Сирії Башар Асад

Прага – Офіційний Вашингтон висловлює невдоволення інцидентом у столиці Сирії Дамаску, де пропрезидентський натовп напав на західні посольства. Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що сирійський президент Башар Асад «втратив легітимність» лідера, який зацікавлений у демократичних реформах.

За словами держсекретаря США Гілларі Клінтон, Башар Асад «не є незамінним». Ці твердження Клінтон з’явилися відразу ж після нападу прихильників Асада на американське і французьке посольства в Дамаску.

«Якщо хто-небудь, включно з президентом Асадом, думає, що США таємно сподіваються на вихід сирійського режиму з нинішньої ситуації для продовження жорстоких репресій, – вони помиляються. Президент Асад не є незамінним, і ми не докладаємо абсолютно ніяких зусиль для того, щоб він залишився при владі», – зазначила Клінтон.

Під час атаки на американське посольство в Дамаску прихильники Асада перелазили через огорожу, кидали каміння, яйця і помідори, перш ніж були відігнані американськими морськими піхотинцями. Ця атака сталася після відвідин американським і французькими послами минулого тижня опорного пункту опозиції в місті Хама, що в центральній Сирії. В заяві Держдепартаменту США поведінку керівництва Сирії засуджують, оскільки воно «відмовилося» захистити посольство.
Пошкоджене посольство США в Дамаску після проурядової акції протесту


Свідки стверджують, що нападники розбили вікна в посольстві США, підняли сирійський прапор над його будівлею. Вони також вдалися до антиамериканських написів на стінах посольства, де називали американського посла «собакою»…

Натовп атакував також і французьке посольство, де охорона змушена була стріляти в повітря бойовими зарядами, щоб стримати нападників, які вигукували загрози щодо послів обох країн.

Вашингтон вимагає від Сирії компенсацій за завдані посольству США збитки та відзначає, що внаслідок нападу ніхто не постраждав. Париж також наголосив, що сирійська влада нічого не робила, щоб зупинити атаку на посольство Франції.

Франція ініціює осуд режиму Асада в Раді безпеки ООН

Представники Франції ініціюють обговорення в Раді безпеки ООН резолюції, яка засуджує деспотичний режим Башара Асада в Сирії і його жорстоке придушення опору учасників протестів, які вимагали політичних реформ та демократичних свобод у цій країні.

Правозахисники заявляють, що в Сирії вже загинуло у сутичках щонайменше півтори тисячі осіб, і це лише посилює багатотисячні протести громадян, що вимагають відставки Асада. Президент Сирії закликав до діалогу про реформи, але члени опозиції відмовилися прибути на дводенну конференцію минулого тижня, бо вимагали насамперед припинення насильства в їхній країні.

Гіларі Клінтон заявила про «втрату легітимності» Асадом відразу ж після консультацій із верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. А перед цим про можливість створення тіньового уряду Сирії заявив відомий сирійський дисидент, колишній суддя Хайтам аль-Малех. За його словами, 16 липня для створення такого уряду в Дамаску відбудеться спеціальна конференція опозиції.

Адміністрація Барака Обами розкритикувала владу Башара Асада за найжорстокіші репресії за останні 11 років його правління і закликала, щоб Асад пішов у відставку. Подібні заклики з боку Білого дому лунали ранішена адресу Хосні Мубарака в Єгипті та Муаммара Каддафі в Лівії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG