Доступність посилання

ТОП новини

ООН занепокоєна придушенням демонстрацій у Сирії


Прага – Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив занепокоєння використанням сирійської армії для придушення неозброєних цивільних демонстрацій. Проте занепокоєння щодо використання танків та важкої зброї проти мирного населення, яке продовжує вимагати реформ, наразі не наблизили Раду безпеки ООН до ухвалення резолюції щодо Сирії.

У вівторок на засіданні Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засудив використання Дамаском танків та важкої зброї проти мешканців міста Дераа, які вийшли на мирну демонстрацію.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
«Щодо Сирії, ми пильно стежимо за подіями з дедалі більшим занепокоєнням. Я рішуче засуджую використання проти мирних демонстрантів сили, особливо танків та важкої зброї, через що загинули сотні людей. Самозрозуміло, що сирійська влада має обов’язок захищати цивільних та поважати міжнародні права людини. Це включає право на вільне вираження та мирні зібрання», – заявив Пан Ґі Мун.

Генеральний секретар ООН разом із верховним комісаром ООН з прав людини Наві Піллей закликали провести незалежне розслідування загибелі сотень цивільних від рук озброєних урядових сил по цілій Сирії.

Загинуло близько 400 осіб – правозахисники

Правозахисники заявляють, що під час придушення демонстрацій загинуло вже близько 400 осіб. Це включно зі 120 загиблими минулої п’ятниці.

Замість того, щоб залякати протестувальників, використання сили лише ще більше розізлило демонстрантів. Якщо на початку хвилі протестів шість тижнів тому вони вимагали окремих ліберальних реформ, то нині вони дедалі більше вимагають відставки президента Башара Асада. За словами представників опозиції, «масова спонтанна революція» покладе край режимові, якщо Асад не очолить законний перехід до демократії.

Із цією заявою виступила група опозиційних організацій, які об’єдналися під назвою «Національна ініціатива за зміни». Група, що об’єднує сирійців із Сирії та з-за кордону, заявляє, що лише демократичний перехід влади може «забезпечити країну від спадання до насильства, хаосу та громадянської війни».

У вівторок відбулося закрите засідання Ради безпеки ООН, яке не дійшло до ухвалення проекту заяви, яка б засуджувала репресії проти цивільного населення. Проект внесли спільно Британія, Франція, Німеччина та Португалія. За словами дипломатів, Росія і Китай, які мають право вето, були проти будь-яких кроків до засудження дій сирійського уряду.

Тим часом сирійський уряд відкидає звинувачення у репресіях проти мирного населення. Посол Сирії при ООН Башар Джаафарі заявив, що протестувальники самі вдалися до насильства і вандалізму, тож уряд був змушений вступитися за «невинних цивільних». Сирійська армія заявляє, що до міста Дераа її закликали його мешканці, яким загрожували «екстремістські терористичні групи». Також вони заявили, що відео цих подій, які поширюються у соціальних мережах, є підробками.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG