Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН обговорить питання Сирії


Антиурядова демонстрація в місті Хама, Сирія, 22 червня 2011 року
Антиурядова демонстрація в місті Хама, Сирія, 22 червня 2011 року

Прага – Закрите засідання з приводу ситуації в Сирії проведе сьогодні Рада безпеки ООН. До негайних дій Раду безпеки закликають спільно Німеччина та Італія, які гостро засудили брутальні дії сирійського режиму в неділю. Німеччина, яка головувала у Раді безпеки ООН в липні, передала головування Індії, яка досі блокувала проведення такого засідання. Проте заклики до дій пролунали ще гучніше після того, як у неділю урядові сили розігнали чергову мирну демонстрацію в місті Хама, в результаті чого загинуло щонайменше 140 осіб.

Президент США Барак Обама та деякі європейські лідери підтримали демонстрантів, чиї дії американський президент назвав «сміливими», і засудили адміністрацію сирійського лідера Башара Асада, який, за їхніми словами, «використовує брутальну силу проти власного народу».

Засідання Ради безпеки, на якому вже протягом кількох місяців наполягають уряди Британії, Франції, Німеччини, Португалії та Сполучених Штатів, відбудеться в Нью-Йорку пізно ввечері за європейським часом. Досі проти скликання Ради безпеки ООН виступали Росія, Китай, Південна Африка, Індія та Бразилія, які обурені втручанням міжнародної спільноти у громадянську війну в Лівії.

Росія та Китай, які є постійними членами Ради безпеки, погрожували заветувати рішення Ради, якщо резолюція буде спрямована проти режиму Башара Асада.

Сирійські правозахисники стверджують, що в неділю, у перший день священного для мусульман місяця Рамадан, сирійські військові вбили понад 100 демонстрантів в одному лише місті Хама. Тобто йдеться про один із найбрутальніших нападів за кількамісячну історію протестів.

Влада використала танки та важку артилерію

Сирійська армія використала танки та важку артилерію для розгрому барикад, зведених протестувальниками. Проте свідки кажуть, що багатьох протестувальників вбили снайпери, які стріляли з дахів будинків.

Сирійський уряд закрив доступ до країни закордонним журналістам, що унеможливлює перевірку даних від обох сторін. Але деякі жителі Хами зняли на відео хаос, який відбувався 31 липня на вулицях міста, і розіслали відео до міжнародних засобів масової інформації через телефонний сателітний зв’язок. На одному з відео можна побачити, як танк в куряві чорного диму обстрілював будинки, а група чоловіків намагалася витягнути з-під вогню поранених цивільних.

За словами біженців, які прибувають до Туреччини, люди, які не мають сателітних телефонів, залишилися повністю відрізані від світу.

За словами одного з біженців Фірала Салґатама, він не може зв’язатися зі своєю родиною в Хамі. «Я чув, що хтось із моєї родини загинув, але я не знаю, хто. Це може бути і мама, і тато, і сестра. Звідти не надходить жодної інформації. Інтернет, електрика, телефони – все відключено. Люди не можуть нічого повідомити», – каже він.

Тим часом сирійська влада звинувачує у протестах «озброєні банди». У промові, присвяченій 66-річчю сирійської армії, президент країни Башар Асад заявив, що «армія довела свою вірність народу, країні та вірі».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG