Доступність посилання

ТОП новини

В ООН занепокоєні зброєю і демократизацією в Лівії


В ООН заявляють, що в Лівії важливу проблему становить контроль за зброєю і що нове керівництво країни має якнайшвидше почати процес виборів, якщо має намір дотриматися своїх обіцянок збудувати демократію.

Як заявив у неділю спеціальний радник Генерального секретаря ООН у справах Лівії Іян Мартін, необхідно перейти від нинішньої ситуації, коли в конфлікті бере участь багато людей зі зброєю, до створення єдиної структури громадської безпеки і належної державної армії, якої, за його словами, раніше в Лівії не було.

Він також нагадав нинішній лівійській владі, Національній перехідній раді, її обіцянки йти шляхом демократії і бажання отримати в цьому допомогу від Організації Об’єднаних Націй.

За влади вже фактично скиненого лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі збройні сили Лівії свідомо й штучно утримувалися в послабленому й мало боєздатному стані через його побоювання, що проти нього так само можуть влаштувати збройний переворот, як свого часу влаштував він. Ударною силою режиму Каддафі були натомість кілька бригад сил спецпризначення, набраних із членів його власного племені і ще кількох відданих йому племен; найелітнішою з цих бригад командував його молодший син Хаміс.
XS
SM
MD
LG