Доступність посилання

ТОП новини

Лондон розслідує звинувачення щодо MI6 та Лівії


Штаб-квартира британської спецслужби МІ6 у Лондоні.
Велика Британія розслідує звинувачення в причетності своїх спецслужб до передачі підозрюваних у терористичній діяльності режимові Муаммара Каддафі.

Повідомлення про тісну співпрацю британської MI6 і ЦРУ США з режимом поваленого лівійського лідера з’явилися в пресі після виявлення в Тріполі відповідних документів. Документи, зокрема, свідчать про участь США і Великої Британії в затриманні і тортурах одного з керівників лівійських повстанців Абдельхакіма Бельхаджа.

Справою займатиметься так звана «комісія Ґібсона», започаткована в липні минулого року. Вона розслідує звинувачення в тому, що британські спецслужби брали участь у тортурах, які проводилися за кордоном, щодо екстремістів, підозрюваних в участі в терактах 11 вересня 2001 року у США.

Абдельхакім Бельхадж, у 1990-х командир збройного угруповання повстанців проти Каддафі, по тому, як стверджують, нав’язав контакти з терористичною мережею «Аль-Каїда» і був урешті перехоплений ЦРУ США і виданий владі Каддафі 2004 року, в час домовленостей Заходу про нормалізацію відносин із нею в обмін на її відмову від підтримки міжнародного тероризму і прагнення здобути зброю масового знищення.
XS
SM
MD
LG