Доступність посилання

ТОП новини

Кількість відмов у шенгенських візах українцям зменшується щороку


Отримати шенгенську візу громадянину України найлегше в посольствах Австрії, Литви, Швеції та Угорщини. Рівень відмов у перетині кордону цих країн не вищий ніж 2%, повідомляє газета «Діло».

Найскладніше отримати шенгенські візи в посольствах Італії, Латвії, Естонії, Бельгії та Кіпру. У цих країнах відмовляють у середньому семи з половиною відсоткам аплікантів.

Відмов меншає

Рейтинг посольств країн, в яких українцям найпростіше отримати шенгенську візу, склало видання «Діло», використавши звіт Генерального директорату з питань юстиції, свободи та безпеки Єврокомісії, розповідає Ольга Сороколетова, кореспондентка газети «Діло».

«Ось які маємо частки відмов у візах українцям: Німеччина – 6.32% , Польща – 2.91%, Латвія – 8.06, Болгарія – 0.17 (це найменший відсоток відмов у видачі національних віз українцям серед усіх країн Європи). Загалом відмов, дійсно, стало менше. Наприклад, 2009 року в Німеччини було близько 10 відсотків відмов, зараз 6 відсотків. У Греції впала кількість відмов з 10 до 3 відсотків. Іспанія знизила кількість відмов з 15 до 3 відсотків», – зазначила журналістка.

Крім того, за її словами, у 2010 році українцям видали 1.1 мільйон віз, що на 70 тисяч більше, ніж 2009.

Кількість виданих віз збільшується, а кількість відмов зменшується, підтверджує речник міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров. Однак міністерство продовжує працювати над збільшенням кількості довготермінових та мультивіз, зауважує він.

«Нам би хотілося, щоб збільшувалася кількість довготермінових віз для наших громадян, щоб у Європі були впевнені в українцях, в тому, що вони привнесуть набагато більше в Європу, маючи можливість вільно подорожувати. Треба розуміти: якщо виникають проблеми з видачею віз, то громадяни України можуть скаржитися до МЗС на подібні ситуації, якщо вони дійсно невмотивовані. Адже є вмотивовані відмови: чи не надали всього спектру документів, не врахували, що до подорожі вкрай мало часу, тощо… »

Поради мандрівникам

У 2010 році, за даними Єврокомісії, у візах відмовили лише трьом з половиною відсоткам українців, і це на відсоток менше, ніж у 2009. А за останні 5-7 років кількість відмов у видачі віз до країн Шенгену зменшилася вдвічі.

Киянка Ганна часто подорожує країнами Європи. І зазвичай жодних проблем не виникало. Однак у посольстві Італії паспорт дівчини отримав неприємний штамп: відмова. Спочатку Ганна була в розпачі, а потім ретельно вивчила правила подачі віз і вирішила подати на апеляцію. І – успішно!

«У відмові було сказано: можете подавати в суд одного з італійських міст. Але ж це абсурд, оскільки в мене немає візи! Тому я подала апеляцію в посольство. Я написала супроводжувальний лист до своїх документів, які я дозбирала, також була заява-скарга. Я вказала, що це не є справедливим громадянину України, який має роботу, дохід і все, щоб повернутися додому, відмовляти у візі. Також я додала документи, що подорожую не сама, а з людиною, з якою 3 роки живу в цивільному шлюбі. Я відправила це електронною поштою і вже запаковувала документи, щоб відправити кур’єром. Буквально через 2 години після відправки електронкою, пролунав дзвінок з посольства: «Ви можете прийти через день і Вам поставлять візу», – розповіла Ганна.

Представниця одного з європейських посольств запевняє: невмотивовано посольства у візах не відмовляють. «Якщо ви серйозно збираєте всі документи, які необхідно, то в принципі не має ніяких причин, щоб вам відмовили. Але коли не дають візу, то не говорять, чому. Не ведеться статистика відмов. Відмов насправді досить мало. Багато говорять, що, мовляв, «відмови», «відмови»». Але ви подивіться, якщо приблизно трьом відсоткам відмовляють, то вибачте мені, але 97 відсотків все ж отримують візи. І непотрібно говорити, що українцям не хочуть видавати візи».

Фахівці радять ретельно перевіряти перелік документів і методи їхнього заповнення на сайтах посольств, адже часто їхні формати змінюються. Крім цього, подавати документи на візу треба заздалегідь, якомога раніше до поїздки. А в апеляції, яку найкраще відсилати рекомендованим листом, чітко вказувати причини, за якими ви вважаєте відмову невмотивованою. Для того, щоб описати їх якнайкраще, можна порадитися з юристом. У разі відмови або неправомірної, на вашу думку, поведінки співробітника посольства, можна поскаржитися в спеціально створений моніторинговий сall-центр МЗС

Зміни в угоді про спрощений візовий режим

Угода про спрощений візовий режим діє вже 3 роки. Цей документ – справді важливий для України крок. Але він не вирішує усіх проблем в отриманні громадянами України віз, каже директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Процес подання заяви на візу залишається доволі складним. Перелік документів часто є досить довгим, невичерпним. Часто з громадян вимагають документи, які власне стосуються їхнього приватного життя, а також комерційного становища на їхніх підприємствах. А інколи вимагали навіть трудові книжки, що взагалі заборонено українським законодавством – виносити їх з підприємства. Якщо ми подивимося на ситуацію з видачею віз громадянам України і, наприклад, громадянам Білорусі (а в Білорусі, як відомо, немає такої угоди), то вона не набагато відрізняється. Відсоток людей, які отримують багаторазові візи приблизно такий самий».

Наразі ведуться переговори про внесення змін і доповнень в угоду про спрощення оформлення віз, зазначив Сушко. Зокрема Європейська комісія вже отримала мандат на збільшення переліку категорій громадян України, які можуть отримувати багаторазові довгострокові візи. Тож цей перелік розшириться найближчим часом, говорять фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG