Доступність посилання

ТОП новини

Італійці страйкують проти суворої економії


Рим – Десятки тисяч італійців протестували у вівторок проти нової програми бюджетної економії, яку розглядає парламент країни. Це вже четвертий пакет надзвичайних заходів, що їх запропонував уряд Сільвіо Берлусконі для швидкого скорочення державного боргу Італії. Попередні кроки кабміну опозиція і профспілки стримано критикували, а тепер вдалися до народного страйку. Вони заявляють, що нові плани економії «несправедливі» і такі, що негативно позначаться на житті простого робочого люду.

У багатьох містах Італії робота громадського транспорту та державних установ була паралізована. На восьмигодинну акцію непокори невдоволений народ мобілізувала найбільша профспілка країни CGIL.

Попри масовий характер страйку, не всі мешканці, зокрема, в столиці вважають протестні акції єдино правильною реакцією на те, що відбувається в країні. «Я думаю, це негарна ідея – протестувати зараз. Грошей немає в скарбниці, бо уряд робить те, що робить, але ми дійсно не можемо нині страйкувати. Ми повинні засукати рукави і допомогти Італії, навіть якщо я також не погоджуюся з програмою такої економії», – каже жителька Рима.

Іншої думки чоловік, якому не до вподоби дії уряду, і він прокоментував ситуацію так: «Коли люди протестують, вони завжди мають рацію, для цього є причина. Ніхто не йде на майдан просто так. Я вважаю, нині у нас найгірший уряд із часів Другої світової війни, він відокремився від громадян».

Недоліки суворого пакету

До невдоволених та обурених приєдналися і провідні опозиційні партії лівоцентристів. Користуючись зайвою нагодою, вони вкотре звинувачували уряд у недієздатності і вкотре вимагали його відставки.

На наймасовішому мітингу в центрі Рима біля руїн Колізею лідер опозиційної Демократичної партії П’єрлуїжді Берсані наполягав, що лише зміна політичного керівництва країни зможе повернути стабільність Італії та заспокоїти світові ринки щодо її скрутного економічного становища.

«Хто може повірити у цей план заощаджень, який передбачає брати гроші у тих, у кого їх немає, а не в тих, у кого вони є? Тож для виходу з кризи і щоб повернути довіру на торговельних біржах програму слід удосконалити, зміцнити економічно та взяти за перспективу й політичні зміни в країні», – сказав головний італійський опозиціонер Берсані.

Стосовно суперечливого пакету заходів економії держбюджету в унісон із ним виступила голова профспілки CGIL Сузанна Камуссо. Вона назвала урядові пропозиції «несправедливими і безвідповідальними».

За її словами, податковий тягар лягає передусім на плечі середнього класу і практично не зачіпає тих, хто має більше і постійно уникає сплати податків.

Рим під тиском

Переглянути програму додаткових заходів із економії закликав урядовців та парламентарів і президент країни Джорджо Наполітано. Напередодні він публічно застеріг про погіршення фінансового становища Італії.

Серед владної більшості, де назвали сьогоднішній страйк безвідповідальним кроком, тривають обговорення нових пропозицій із тривожним поглядом на реакцію світових ринків.

Для ухвалення документа залишаються лічені дні. Фінансова криза в зоні євро та на її тлі зростання і без того величезного державного боргу Італії тримають країну під постійним контролем із боку європейських сусідів та фінансових організацій. Рим перебуває під тиском Європейського центрального банку, який вимагає термінових заходів, щоб впорядкувати державні витрати та зменшити державний борг Італії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG