Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати відзначають 10-у річницю теракту


Нью-Йорк – У неділю, 11 вересня, Сполучені Штати відзначають 10-у річницю ісламістських терактів, унаслідок яких загинуло майже 3000 людей. У Нью-Йорку було зруйновано хмарочоси-близнюки Світового Торговельного центру, у Вашингтоні – частину будинку міністерства оборони. Америка почала війну з міжнародним тероризмом. Нині, готуючись до церемонії вшанування пам’яті жертв, в Америці підбивають деякі підсумки десятиріччя після скоєння теракту.

У Нью-Йорку, на південній околиці Манхеттена, там, де стояли башти-близнюки, ростуть нові споруди, хмарочос, музей. Там, у котловані, як і щороку, 11 вересня відбудеться урочиста церемонія. Очікується участь президента Барака Обами, віце-президента Джозефа Байдена, мера Нью-Йорка Майкла Блумберга, губернатора штату Нью-Йорк Ендрю Куомо, інших достойників. Не запрошено, одначе, жодного священнослужителя.

Члени родин по черзі читатимуть імена загиблих – 2833 особи загинуло в Нью-Йорку. Серед них були громадяни 70 країн, що підкреслює світовий масштаб злочину. Поки що медичні експерти змогли ідентифікувати лише 60 відсотків людських останків.

Пам’ятні церемонії відбудуться також у Вашингтоні і на лісовій галявині у штаті Пенсільванія. Там 11-го вересня розбився захоплений злочинцями авіалайнер, пасажири якого чинили опір терористам.

Теракти 11-го вересня значною мірою вплинули на ставлення американців до проблем боротьби із тероризмом. Було розширено повноваження й збільшено кількість служб безпеки, розвідки та правоохоронців. Про охорону на летовищах годі й згадувати – кожен, хто літає, знає це зі власного досвіду. Як засвідчують опитування громадської думки, більшість американців сприймає нові обставини життя як необхідність, як частину плати за власну безпеку.

Успішно ведеться війна з міжнародною терористичною мережею «Аль-Каїда». Знищено Усаму бін Ладена – ватажка організації. Знищено або захоплено у полон багатьох його соратників.

«Генерація 11-го вересня»

Саме так президент Обама назвав американців, які ведуть цю війну. Він, зокрема, сказав: «Ми вшановуємо екстраординарне десятиріччя служіння генерації 11-го вересня. Понад 5 мільйонів американців служили у збройних силах упродовж останніх 10 років. Вони були на місці вранці 11-го вересня. Вони прийшли на службу у мирний час, але миттю перейшли на воєнне становище. Мільйони військовиків, усвідомлюючи, що країна воює, казали: «Пошліть мене».

За 10 років, що минули, у Нью-Йорку не було скоєно жодного теракту, хоча спроби їх організації і чинилися, на щастя, невдалі. Але й досі у кожному вагоні міського метро, на бортах автобусів бачимо плакати, які закликають громадян: «If you see something – say something» (вільний переклад: «Якщо ти бачиш щось, що викликає підозру – не мовчи, повідом поліцію»).

Америка ніколи не забуде 11-те вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG