Доступність посилання

ТОП новини

Загроза тероризму ще існує, але нове «11 вересня» неможливе – Жиль де Керков


Головний координатор з питань боротьби з тероризмом у Євросоюзі Жиль де Керков
Головний координатор з питань боротьби з тероризмом у Євросоюзі Жиль де Керков

Брюссель – Чи можливе повторення терористичних нападів такого розмаху, як ті, що були вчинені у Сполучених Штатах 11 вересня десять років тому? Головний координатор з питань боротьби з тероризмом у Євросоюзі Жиль де Керков стверджує, що ні. З одного боку, через добре налагоджений обмін інформацією між країнами та нові закони й правила безпеки, що були впроваджені за останні роки. З іншого боку, через послаблення міжнародних терористичних мереж. Однак за час, що минув від 11 вересня 2001 року, світ постав перед загрозою складнішого й більш диверсифікованого феномену тероризму.

Через 10 років після сумнозвісного терористичного нападу на США Жиль де Керков, який у Євросоюзі відповідає за боротьбу проти тероризму, заявляє, що загрози терактів такого ж рівня більше немає, насамперед через налагоджені обміни інформацією між державами та міжнародними правоохоронними організаціями. Ця сфера останніми роками зазнала суттєвого розвитку.

«Загроза все ще серйозна й реальна, до того ж вона нині значно складніша, – каже Жиль де Керков. – Водночас реагування на таку небезпеку тепер набагато досконаліше, ніж 10 років тому. Суттєво поліпшена готовність кожної окремої країни, а також співробітництво між ними – як у Європі, так і за її межами. Безумовно, не все ще ідеальне і неможливо перешкодити всім планам нападів, але (у цій сфері) здійснені ґрунтовні зміни».

Керівник НАТО Андерс Фоґ Расмуссен цього тижня також це підтвердив. «Те, що трапилося 10 років тому, змінило наші життя, але нині світ став безпечнішим», – каже він, додаючи, що міжнародний тероризм значно втратив свої позиції.

Терористам бракує лідерів та коштів

Від часу ліквідації Усами бін Ладена та смерті інших численних командувачів «Аль-Каїди» в Афганістані та Пакистані активність терористичних мереж стала значно слабшати. До того ж стало відомо, що ці організації наштовхуються на брак коштів і мають все менше засобів для здійснення своїх намірів, ділиться інформацією Жиль де Керков.

Але небезпека все ще існує, і її тепер несуть невеликі терористичні групи, що є відгалуженнями «Аль-Каїди».

«На жаль, нині ми постали перед складнішим, багатостороннішим феноменом, із такими регіональними об’єднаннями, як «Аль-Каїда на Аравійському півострові». Воно є доволі небезпечним не лише в регіоні, бо плекає надії нападів на Захід. Про це, зокрема, свідчить спроба нападу в Детройті», – каже Жиль де Керков, якого у кулуарах євроустанов ще називають «Пан антитероризм».

«Але є ще й інші філії «Аль-Каїди», а те, що відбувається у Лівії, зокрема, обіг озброєнь, зміцнює організацію «Аль-Каїда ісламського Магребу», – додає він.

Європейська співдружність та Сполучені Штати нині набагато пильніші не лише щодо наявного ризику ззовні, а й щодо можливого, так би мовити, «домашнього», або внутрішньодержавного тероризму. Йдеться про осіб або угруповання, які самі, скажімо, через інтернет-мережу, починають сповідувати агресивні радикальні погляди.

Водночас боротьба проти тероризму будь-якого походження та різновиду може бути значно ефективнішою, якщо далі поліпшувати збір даних, залучити приватний сектор, посилити кібернетичну безпеку й зміцнити здатність держав та їхніх стратегічно важливих об’єктів протистояти можливим нападам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG