Доступність посилання

ТОП новини

Освітній Вавилон: навчання у школах і дитсадках розмежовує мова


Київ – Правозахисний громадський рух «Російськомовна Україна» на чолі з Вадимом Колесніченком розробив спеціальні методичні рекомендації для батьків, котрі хочуть навчати своїх дітей російською мовою у школах та дитячих садках. За словами членів руху, мовна політика держави «не відповідає нормам законодавства України та її міжнародним зобов’язанням, погіршує інтелектуальний потенціал українського народу». Однак опоненти таких тверджень зазначають, що заохочення до навчання російською мовою в дитячих садках та школах є спекуляцією, котра сприяє розколу України

Вадим Колесніченко, голова Ради громадської організації «Російськомовна Україна», каже, що не може влаштувати свого сина до дитсадку, адже у Києві, за словами депутата, немає жодного дошкільного закладу з рідною для його дитини російською мовою. А успіх євроінтеграції держави багато у чому залежить саме від якості мовної політики, зауважує «регіонал».

«Змусити вивчати мову – неможливо. Ми отримаємо абсолютно протилежну реакцію – те, що маємо сьогодні. Борючись за українізацію, ми не отримали популяризації, пропаганди, ми отримали тупі заборони і знищення усього іншого. На спаленій території не з’явилися паростки нового. Ми отримали жахливу українську мову і повально неосвічене населення», – наголосив Колесніченко.

Рух «Російськомовна Україна» підготував конкретні рекомендації батькам, як подавати заяви, щоб домогтися навчання дітей російською мовою у школах чи дитсадках. Зокрема, для створення одного російськомовного класу у школі варто написати колективну заяву до відділу освіти міськради з підписами обох батьків не менш, ніж від 20 родин.

На навчання дітей впливає батьківська установка

Ситуація з відокремленим навчанням за мовними ознаками, на думку вихователя одного з запорізьких дитячих садків Світлани Ємець, «штучно накручена». За її словами, російськомовні діти не мають особливих проблем, навчаючись українською. До того ж, говорить педагог, за потреби під час занять використовується переклад.

«Ситуація може бути не проблемною, якщо є батьківська установка на те, що ти вчишся українською. Якщо батьки починають говорити: «А ми нічого не розуміємо», «А ми нічого не можемо»… Дитина є настільки пластична особистість, що відразу переймає батьківську позицію і тим самим блокується», – зазначає Світлана Ємець.

Мовний розподіл у навчанні – спекуляція на користь інших держав

Заохочення до навчання російською мовою в дитячих садках та школах –«спекуляція», котра сприяє розколу України. Про це у коментарі Радіо Свобода зазначив доктор філологічних наук, професор Тарас Кияк. Історичні репресії, примушування та заборони, на думку філолога, є головною причиною російськомовності багатьох українців. Європі ж, за його словами, важко спілкуватися з Україною, адже там бачать, що «української мови в державі замало».

«Ми собі не можемо дозволити силоміць примушувати до мови. Але українська держава зі своєю єдиною державною мовою повинна зайняти адекватне місце у європейському просторі. З цим гармидером, мовним Вавилоном ми там нікому не будемо потрібні», – зауважив професор Кияк.

За результатами серпневого дослідження Центру Разумкова 53,3 відсотка громадян України спілкуються в побуті українською мовою, в той час як російською – 44,5 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG