Доступність посилання

ТОП новини

Колишній менеджер збірної України: 7 вересня – «чорний день» для хокею


Київ – Вістку про загибель в авіакатастрофі хокеїстів ярославського «Локомотива» болісно сприйняли в усьому світі. Цей російський клуб був одним із найкращих у Континентальній хокейній лізі – другій за силою після американсько-канадської НХЛ. У складі «Локомотива» виступали зірки кількох національних збірних.

Чехія втратила чемпіонів світу 2010 року Карела Рахунека, Яна Марека, а також Йозефа Вашичека, Словаччина – Павола Демітру, Швеція – олімпійського чемпіона Стефана Ліва, Німеччина – Роберта Дітріха, Латвія – Карліса Скрастіньша, Білорусь – Руслана Салея.

Авіакатастрофа російського Як-42
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00


Україну теж заторкнула ця трагедія. В літаку Як-42, що впав у Ярославлі, загинули колишній голкіпер збірної України Олександр В’юхін і вихованці київської школи хокею Данило Собченко і Віталій Анікієнко.

Про втрати світового і українського хокею в інтерв’ю Радіо Свобода розповів генеральний менеджер київського «Сокола» Василь Фадєєв, який працював також менеджером національної збірної в роки, коли у ній виступав Олександр В’юхін.

Василь Фадєєв: Чорний день всього світового хокею – і Канада, і США, і Європа сумують. Усі шоковані… В цій команді грали два вихованці київського хокею і воротар збірної України Олександр В’юхін.

Також у цій команді був тренер Анатолій Хоменко, але він не летів на цю гру – був у відрядженні. Доля розпорядилася так, що він залишився живий – хай живе сто років.

– Розкажіть докладніше про голкіпера В’юхіна, він свого часу був гравцем збірної України…

Олександру В’юхіну було 38 років. Я його пам’ятаю ще 18-річним. Він вихованець свердловського, уральського хокею, розпочав свою кар’єру в «Динамо» (Харків). Коли СРСР розпався, ця команда припинила існування. В’юхін переїхав до Києва і виступав за «Сокіл» і збірну України. Згодом став грати в Росії, але все одно, коли Україна 1999 року увійшла до еліти світового хокею, він був основним голкіпером.

– Данило Собченко був дуже перспективним хокеїстом, він вихованець українського хокею…

– Він був вихованцем київського клубу «Крижинка», але поїхав до Росії в десятирічному віці і прийняв російське громадянство. Торік він виступав у складі легендарної збірної Росії, яка в Канаді у фіналі молодіжного чемпіонату світу, програючи господарям з рахунком 1:4, виграла 5:4. Одну з переможних шайб закинув покійний тепер Данило Собченко.

Віталій Анікієнко також є вихованцем «Крижинки», поїхав до Ярославля у 13-річному віці. Також був перспективним, добрим гравцем.

– Якою тепер буде доля ярославського «Локомотива», чи збережеться ця команда?

– Я чув учора президента Федерації хокею Росії Владислава Третьяка та інших керівників російського хокею – вони налаштовані зберегти клуб. «Локомотив» має сильну другу команду, яка бере участь у чемпіонаті Росії. Вони хочуть запросити тих хлопців, які раніше грали в клубі, гадаю, що ці хокеїсти відгукнуться. На знак пам’яті про загиблих гравців ця команда існуватиме і гратиме.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG