Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська опозиція у Львові святкувала заборонене Лукашенком свято


Львів – Представники білоруської опозиції разом із львів’янами сьогодні відзначили День білоруської військової слави. Це національне свято у Білорусі заборонене чинною владою на чолі з президентом Олександром Лукашенком – за його святкування, як і за використання національної символіки, можна потрапити за ґрати. На площі Ринок у Львові білоруським опозиціонерам було безпечно.

Ранкова молитва у церкві, спілкування з місцевими політиками, урочиста академія, бардівський концерт. А ще представники білоруської опозиції разом із львів’янами розгорнули перед входом у Ратушу біло-червоно-білий національний прапор Білорусі, який офіційно використовувався з 1918-го до 1919 року і з 1991-го до 1995 року, а також тримали герб Білорусі того ж періоду.

У 1995 році президент Олександр Лукашенко відновив із деякими змінами радянську символіку, національна ж тепер заборонена у країні. Її використовують демократичні сили як символ у боротьбі проти режиму Лукашенка.

День військової слави у Білорусі теж заборонено святкувати.

Львів’янам розповіли про ситуацію в Білорусі

Восьмого вересня 1514 року для білоруського народу є днем славетної перемоги на полі під Оршею 30-тисячного війська Речі Посполитої над 80-тисячним військом московським. Білоруси, литовці, поляки, українці трьох князівств під командуванням князя Костянтина Острозького вщент розгромили московських загарбників, які зазіхнули на білоруську землю.

Ця історична подія є гарним прикладом для білорусів і українців, наголосив голова руху солідарності «Разом», білоруський опозиціонер В’ячеслав Сівчик у коментарі Радіо Свобода.

«Наші предки були розумні люди, і вони твердо показали, що треба робити, коли йдуть забрати твою хату, а тепер забирають завод і роблять таку владу, яку хочуть у Кремлі, але якої не хоче білоруський народ», наголосив В’ячеслав Сівчик.

У Львові білоруська опозиція пригадала імена 27 політичних в’язнів, які нині перебувають за ґратами. Бо ці люди хочуть бачити незалежною і демократичною свою державу, розмовляти білоруською мовою і розвивати білоруську культуру.

Серед засуджених – і колишній кандидат на президента Білорусі Микола Статкевич. Саме він 8 вересня 1992 року на площі Незалежності у Мінську ініціював присягу на вірність білоруському народові близько 2 тисяч військових.

На полі славетної битви музиканти і поети знову зберуться

Представники білоруської опозиції зазначали, що вони приїхали у Львів, щоб розповісти правду про ситуацію на їхній батьківщині, про принизливе становище громадян, які з кожним днем живуть у дедалі гірших злиднях.

Ветеран білоруського національного руху, політв’язень Олесь Пушкін мешкає неподалік місця битви 1514 року і каже, що поле засіяне кукурудзою і травою. Та попри все, і цьогоріч там зберуться в суботу музиканти на фестиваль бардівської пісні і поезії, хоча це мистецьке свято вже четвертий рік поспіль заборонене владою.

«Я традиційно приїду у суботу на це поле і розгорну великий банер «Слава Воршы ўжо ня горша, Слаўся, пан Астроскі!» (слова народної пісні про цю битву – ред.) А чим усе це закінчиться, стане відомо з незалежних новин», наголосив Олесь Пушкін.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG