Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарська історія Мірчі Луческу


Зірка головного тренера футбольного клубу «Шахтар» Мірчі Луческу, Донецьк, 13 травня 2011 року
Зірка головного тренера футбольного клубу «Шахтар» Мірчі Луческу, Донецьк, 13 травня 2011 року

Донецьк – Головний тренер донецького футбольного клубу «Шахтар» Мірча Луческу написав книгу, в якій розповів власну шахтарську історію. На сторінках видання він відкриває секрети успіху команди, розповідає, чому він віддає перевагу бразильським футболістам, та коротко про себе.

«Моя шахтарська історія» увібрала історію успіху і наполегливої праці головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу, який керує командою з 2004 року. Видання ілюстровано фотографіями, більшість із яких раніше ніде не публікувалися, та з особистого архіву тренера.

Книга написана від імені румунського наставника, втім, він писав її не сам, а у співавторстві з донецьким журналістом Юрієм Юрісом.

«Я свідомо хотів, щоб розповідь велася від першої особи, тільки так можна досягти довіри в читачів, і навіть деякої сповідальності, – зауважив він під час презентації. – Луческу зізнався, що йому це не дуже подобається, мовляв, у такому разі він буде вимушений себе хвалити. На що я йому відповів, що він може себе лаяти стільки, скільки забажає. Після цього консенсус було досягнуто, і ми взялися до роботи».

Пише і тренує

Робота над книгою «Моя шахтарська історія» тривала майже рік. Її писали, коли у наставника «Шахтаря» був вільний час. Але це не перша книга, яку написав Мірча Луческу.

«Є книга, яку я особисто написав, але вона вийшла в Бухаресті. Це було в той час, коли я ще сам грав. Мені було 32 роки, і досвід дозволив мені випустити її. Тоді я писав те, що відчував», – пригадав Мірча Луческу, нинішній наставник гірняків.

Відгуки та очікування

Одним із перших книгу прочитав прес-секретар футбольного клубу «Шахтар» Руслан Мармазов. У коментарі для Радіо Свобода він зізнався, що певні сторінки історії команди його здивували.

«Я був свідком всіх цих подій і всі ці роки був поряд із Мірчею. Але й для мене у книзі були сюрпризи та неочікувана інформація. Я не хочу зупинятися на деталях. Те, що здивувало мене, може бути не цікавим для широкого загалу. Але кожен, хто буде її читати, знайде щось для себе, і він не пошкодує про витрачений час», – зазначив Мармазов.

Перші примірники отримали гравці «Шахтаря». Поки тривала презентація для журналістів, у фан-шопі вишукувалася черга за книгою.

Вболівальник Юрій чекав на цю подію. «Ціла епоха, поки найкраща в історії команди, і вона пов’язана з Луческу, і я дуже хочу прочитати про нього, ким він був до приходу у «Шахтар». Єдине, що я про нього знаю, це те, що він забив у 70-му році гол бразильцям, які стали чемпіонами світу, та обмінявся футболками з Пеле», – зауважив Юрій.

Яким накладом вийшла книга «Моя шахтарська історія», яку почали продавати у Донецьку за 50 гривень, поки не відомо. Мірча Луческу обіцяв подумати, чи видати її ще й у румунському перекладі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG