Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада може розглянути пропозицію скасувати літній час


Законопроект «Про змiну порядку обчислення часу», який передбачає вiдмову вiд переходу на лiтнiй час, може бути винесений на голосування в парламентi вже 23 вересня. Про це сказив автор законопроекту, депутат Олег Надоша (фракцiя Партiї регіонів).

«Депутати згоднi, що економiчна вигода вiд переведення часу надумана, в цьому був сенс при нестачi електроенергiї. Але сьогоднi електроенергiї достатньо, зате в перiод тимчасового зсуву на 62 відсотки зростає кiлькiсть серцевих нападiв i удвiчi частiше мами з дiтьми звертаються до педіатра», – заявив Олег Надоша газетi «Сегодня».

Лiтнiй час зараз використовують, за повідомленнями, 82 країни чи території світу. Серед таких – усi країни Європи (крiм Iсландiї та Росiї), а також Вiрменiя, Азербайджан, Туреччина, Iран, Iзраїль, США і Канада та інші. Зокрема, літній час вживається в усіх країнах Європейського Союзу, про прагнення інтегруватися з яким заявляє Україна.

159 країн не використовують літній час. У цьому списку – Японiя, Китай, Iндiя, Iрак, бiльшiсть країн Африки та пiвденно-схiдної Азiї.

Запровадження літнього часу задля економії електроенергії не має економічного сенсу в місцевостях, розташованих відносно недалеко від екватора, де тривалість і час початку й закінчення світлого часу доби мало відрізняються протягом року.

Так само й у приполярних регіонах, де різниця між світлим часом доби взимку і влітку дуже велика, лише одна година різниці між звичним («зимовим») і літнім часом майже нічого не вирішує.

У решті світу і прихильники, і супротивники використання літнього часу аргументують нині свої позиції дослідженнями, які, за їхніми словами, свідчать відповідно чи то про наявність економії енергоресурсів від його запровадження, чи то про відсутність такої економії.

Уперше перехід на літній час провели в кількох європейських країнах у 1916 році. Ідея полягає в кращому використанні світлого часу дня, а відтак в економії – в часи Першої світової війни йшлося про заощадження вугілля, в пізніші часи про електроенергію.

В Україні літній час уперше формально з’явився 1917 року, коли його запровадив Тимчасовий уряд Російської республіки, до якої тоді належала більша частина України.

Літній час стали знову застосовувати в Україні як на той час частині СРСР із 1981 року.

Традиційно перехід на літній час здійснюється в Україні, як і в країнах ЄС, останньої неділі березня, на зимовий – останньої неділі жовтня.
XS
SM
MD
LG