Доступність посилання

ТОП новини

Музей «Тюрма на Лонцького» переходить від СБУ до Міністерства культури


«Тюрма на Лонцького», Національний музей-меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів, Львів
«Тюрма на Лонцького», Національний музей-меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів, Львів

Львів – Один із найвідоміших в Україні музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові, згідно з розпорядженням Президента, передадуть з підпорядкування СБУ в управління Міністерства культури. Рівно рік тому Президент зобов’язав уряд і СБУ передати музей у відомство Інституту Національної пам’яті.

Президент доручив прем’єрові Миколі Азарову і голові СБУ Валерію Хорошковському до 15 жовтня вирішити всі питання про передачу музею «Тюрма на Лонцького» в управління Мінкультури і забезпечити установу фінансуванням з державного бюджету.

Таке рішення у музеї сприйняли стримано. Бо торік під тиском громадськості, після того, як СБУ затримала директора музею Руслана Забілого і провела обшук у кабінетах науковців, Віктор Янукович розпорядився передати музей Інститутові національної пам’яті. Тоді навіть створили робочу групу. На 2011 рік влада обіцяла виділити кошти для проведення заходів з консервації приміщень і для розвитку музею-меморіалу. І це питання на свій особистий контроль взяв тодішній голова Львівської ОДА, народний депутат Василь Горбаль. Втім, далі обіцянок справа так і не пішла.

Приміщення тюрми-музею і подвір’я далі належать СБУ, зарплату 19 працівникам, комунальні послуги оплачують з бюджету Служби безпеки.

Інвестор зруйнував забудову на тюремному подвір'ї
Без державного фінансування музей-тюрма не розвиватиметься

Директор музею Руслан Забілий не знає подробиць про передачу установи в управління Мінкультури. При музеї створена наглядова рада, і він сподівається, що її пропозиції будуть враховані, а державне фінансування допоможе розвивати установу, починаючи від проведення необхідних ремонтних робіт і до наукових досліджень.

«Я ще торік говорив, щоб нас передали Мінкультурі, а тоді мовилось про Інститут національної пам’яті, завідомо знаючи, що така установа ліквідується. Для нас в ідеальній ситуації, коли ми переходимо до Мінкультури, це мало б означати державне фінансування не лише на комунальні послуги, зарплати, але й для організації експозицій, на розвиток і становлення музею, проведення необхідних реставраційних робіт. Те, чого нам так бракує. Хоча ми співпрацюємо з меценатами, але без державної підтримки не обійтись», зазначає Руслан Забілий.

Музей «Тюрма на Лонцького» влада намагається ліквідувати, щоразу видаючи нові розпорядження про його передачу, наголосив у коментарі Радіо Свобода секретар Львівської міськради, свободівець Василь Павлюк.

«Влада не є зацікавлена у такому музеї, який встановлює історичну правду, – каже він. – А тому ще одне розпорядження Президента крок до поступової ліквідації музею. Але, якщо б таке намагання було, то ми на цій базі створимо свій музей».

Керівники держави оминають музей-тюрму

Від 1919 року в тюрмі на вулиці Лонцького, в якій розташований музей, сиділи політичні в’язні за польської, австрійської, радянської та німецької влад. Від вересня 1939-го до кінця червня 1941 року тут керував НКВС і чинились звірства над політичними в’язнями. Лише упродовж шести днів, із 22 до 28 червня 1941 року, в тюрмі на Лонцького вбито близько 1700 людей. Тому нині важливо обстежити подвір’я в’язниці, каже Руслан Забілий, бо там можуть бути людські останки. А також планують відчинити пивниці тюрми, де на стінах ще донині збереглись сліди крові.

Науковці музею досліджують документи УПА, історію дисидентського руху, матеріали про репресії радянського періоду.

Щомісяця в’язницю-музей відвідують близько 600 осіб. Вони проходять тюремними коридорами і дивляться на камери, проглядають відеоматеріали і фотографії.

Кожен виходить із приміщення музею-тюрми під враженням. До слова, національний музей «Тюрма на Лонцького» ще жодного разу не відвідав ані Президент, ані прем’єр, ані міністр культури. А саме ці посадовці і вирішують долю музею-в’язниці.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG