Доступність посилання

ТОП новини

Чи поставив візит прем’єра Британії до Росії крапки над «і» у справі Литвиненка


Президент Росії Дмитро Медведєв і прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, Москва, 12 вересня 2011 року
Президент Росії Дмитро Медведєв і прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, Москва, 12 вересня 2011 року

Прага – Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон провів у понеділок переговори в Москві з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Це перший з 2006 року офіційний візит британського керівника до Росії після охолодження відносин між двома країнами, яке настало у зв’язку зі справою отруєння у Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. Британська прокуратура тоді звинуватила в його вбивстві колишнього офіцера російських спецслужб Андрія Лугового, а Росія відмовилася його видати.

Саме тема отруєння в Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка і привернула чи не найбільше уваги до візиту британського прем’єра.

Бізнесмен і політик Борис Березовський назвав в інтерв’ю Радіо Свобода візит Дейвіда Камерона до Москви і переговори з її керівництвом «великою історичною помилкою». «Відомі наслідки таких переговорів. Найновіший приклад – це довгі спроби говорити з Каддафі. З ним говорили найрізноманітніші лідери демократичних держав, недавно з ним зустрічався колишній прем’єр-міністр Великобританії Блер. Такі спроби абсолютно неприпустимі і недалекоглядні», – зауважив Борис Березовський.

А вдова Олександра Литвиненка Марина Литвиненко розповіла Радіо Свобода про свою розмову з керівником зовнішньополітичного відомства Великої Британії Вільямом Гейґом.

«Міністр закордонних справ Гейґ напередодні візиту розмовляв зі мною по телефону. Він знову підтвердив, що питання щодо справи мого чоловіка буде порушене. На жаль, дуже багато хто коментує, обганяючи дії, мовляв, це прорив у відносинах, що Англія втомилася від незавершеності, що треба вибудовувати нові відносини, але, на жаль перезавантаження не може відбутися до тих пір, поки всі крапки над «і» не поставлені. І те, що справа мого чоловіка дійсно є каменем спотикання у відносинах Англії та Росії – це справді так», – сказала Марина Литвиненко.

Після переговорів у Москві з президентом Росії британський прем’єр Дейвід Камерон визнав: «Між нашими країнами, як і раніше, існують розбіжності, однак переговори тут нічого не змінять. Це правові питання, а в Британії судова система не залежить від уряду. Розслідування ведуться так, як їм належить вестися, і уряд повинен сприяти і вже, у всякому разі, не перешкоджати».

А російський президент Дмитро Медведєв закликав «дотримуватися закону» у цій справі. «Стаття 61-а російської Конституції прямо встановлює, що російський громадянин не може бути екстрадований чи виданий іноземній державі для здійснення суду чи слідства над ним. Ніколи цього не буде. Що б не сталося. І ми повинні це розуміти і ставитися до цього з повагою», – сказав Медведєв.

Отже, питання як було, так і залишилося відкритим.

Політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников вважає, що офіційному Лондону взагалі було потрібно відновити «ну хоча б якийсь діалог із офіційною Москвою».

Оглядач нагадує, що свого часу «Велика Британія була саме тією країною, яка немовби тримала руку на пульсі взаємин Росії з Заходом». Тоні Блер, попередник Камерона і Брауна на посаді прем’єр-міністра Великої Британії, був першим західним керівником, який неформально зустрічався ще з молодим Володимиром Путіним, наступником Бориса Єльцина, нагадує оглядач.

«Зараз про це годі й казати – не тільки після справи Литвиненка, а набагато раніше. Російсько-британські стосунки загострилися з багатьох стратегічних питань. Насамперед з питань Іраку, з питань дій проти тероризму. І прем’єр-міністр Великої Британії своїм візитом немовби відновлює той діалог, який був фактично припинений між Москвою і Лондоном багато років тому, і це призвело тоді до серйозних втрат – і економічних, і політичних, і гуманітарних. Добра воля, яка проявлена британським урядом, незважаючи на невирішеність головного питання – питання честі: питання смерті Литвиненка – є досить важливим покажчиком у цій ситуації», – вважає політичний оглядач Віталій Портников.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG