Доступність посилання

ТОП новини

Візит Камерона: спроба поліпшити відносини Лондона і Москви


Дейвід Камерон і Володимирв Путін під час їхньої зустрічі в Москві, 12 вересня 2011 року
Дейвід Камерон і Володимирв Путін під час їхньої зустрічі в Москві, 12 вересня 2011 року

Лондон – Британський прем’єр-міністр уперше після 2005 року офіційно відвідав Росію. Стосунки двох країн досі перебували у напівзамороженому стані, але Британія є в числі найбільших інвесторів у російську економіку і дуже зацікавлена в розробці російських ресурсів. На перешкоді стоять політичні проблеми.

Дейвід Камерон сказав у Москві, що справа вбитого в Лондоні 2006 року Олександра Литвиненка не може бути просто забута.

«Це питання не закинуте. Факт той, що два уряди не мають згоди. Це важливе питання для Сполученого Королівства», – сказав Дейвід Камерон. Він наголосив, що британський міністр закордонних справ перед візитом розмовляв із удовою Литвиненка.

«Це залишається проблемою між Британією та Росією», – сказав британський прем’єр-міністр.

Із часу попереднього візиту голови британського уряду в Росію минуло п’ять років, і чотири роки відтоді, як із російським прем’єр-міністром, а раніше президентом Володимиром Путіним розмовляв будь-який чільний британський урядовець чи дипломат. Це нагадує протистояння часів Холодної війни, але саме такими прохолодними і часом напруженими й були відносини двох сторін після вбивства в Лондоні 2006 року Олександра Литвиненка.

Британські слідчі виявили, що колишній службовець радянських і російських спецслужб, який отримав притулок в Британії, був отруєний радіоактивним полонієм-210, і оголосили, що слід тягнеться до Росії. Скотланд-Ярд назвав підозрюваного – також колишнього спецслужбіста Андрія Лугового. Але Москва відмовляється видавати його для суду. Більше того, Луговой швидко по тому став депутатом російського парламенту від владної партії.

Гостроти тертям Лондона та Москви додали обмеження на діяльність у Росії освітньої організації «Британська рада» та проблеми компанії «Бі-Пі», яка є найбільшим британським інвестором у російську економіку.

Економічна співпраця потрібна, та політичні проблеми лишаються

Проте саме економічні інтереси підштовхують дві країни до співпраці. Генеральний директор компанії «Бі-Пі» був нині одним із чільних членів британської офіційної делегації.

А Дейвід Камерон, виступаючи в Московському університеті, навіть випробовував свою російську, вимовивши, хоч і не з першої спроби, слова «Разом ми сильніші».

Але відокремити бізнес від політики буде важко. Напередодні візиту чотири колишні міністри закордонних справ Великобританії відкритим листом закликали Камерона не оминати з росіянами проблемних питань.

Марґарет Бекетт, Дейвід Мілібанд, Джек Стро та Малколм Рифкінд наполягають, що успішного бізнесу в умовах, як вони стверджують, корупції та беззаконня в Росії бути не може. Вони нагадують про ув’язнення підприємця Михайла Ходорковського і кажуть, що таких, як він, сотні тисяч. Пишуть вони також про загибель за ґратами правника Сергія Магнітського та переслідування інакодумців.

Тож, на думку оглядачів, сподівання на покращення відносин Лондона та Москви зараз дуже обережні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG