Доступність посилання

ТОП новини

«Сухий закон» по-черкаськи


Черкаси – Міська влада Черкас пропонує обмежити реалізацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Якщо депутати ухвалять цей проект, то в місті від десятої вечора до восьмої ранку діятиме «сухий закон».

Запровадити обмеження продажу алкоголю та тютюну міська влада Черкас збирається уже давно. Велика кількість звернень про порушення тиші, нестерпні умови, особливо у весняно-літній період, надходить до міськвиконкому від громадян, які проживають біля цілодобових магазинів та кіосків.

Жителька одного з густонаселених районів Черкас Валентина Захарівна бідкається, що вже кілька років не може у власній квартирі вночі спокійно спати. Причиною таких негараздів, запевняє жінка, є розташована неподалік від багатоповерхівки крамниця, де і в день і в ночі можна придбати алкогольні напої.

«Вже немає ніякого терпіння. Під вікнами у нас магазин і кожного вечора там збираються, випивають, співають, – каже вона. – Продавцям виторг, а нам? А ми страждаємо і не можемо заснути».

Скарги з приводу порушення громадського порядку та спокою фіксують у Черкаському міськвиконкому протягом усього року. Однак найбільше скарг щодо об’єктів, у яких торгують алкоголем та тютюном. Тому в проекті пропонують заборонити торгівлю такими виробами в малих архітектурних формах (МАФ), менших ніж 30 квадратних метрів. Якщо міська рада ухвалить цей проект, говорить директор департаменту муніципальної інспекції Ольга Швець, то підприємцям нададуть час, щоб вони змінили свій профіль торгівлі.

«На території міста Черкаси дуже багато таких архітектурних форм, які здійснюють торгівлю алкоголем і тютюном. Розташовані вони біля навчальних закладів, у густонаселених районах. Якщо заборону торгівлі у МАФах підтримають депутати міської ради, то введемо певний термін, коли ця заборона набере чинності, щоб підприємці могли до цього підготуватися», – зазначає Ольга Швець.

Малий бізнес чи «сухий закон»?

Питання заборони торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами у малих архітектурних формах під час попереднього розгляду цього проекту спричинило жваву дискусію у міській раді, розповідає депутат Черкаської міської ради Денис Жмаєв. Якщо одні депутати пропонували заборонити таку торгівлю, то інші запевняли, що це знищить малий бізнес і підприємництво.

«Розумію сам, як підприємець, що це проблема сьогодні для малого бізнесу. Але в цьому випадку ми повинні прислухатися насамперед до людей, а не до представників бізнесу, – каже Жмаєв. – Ну і звичайно шукати для підприємців альтернативний шлях вирішення цього питання».

Продаж алкоголю і тютюну хочуть обмежити і в часі

Окрім заборони торгівлі алкоголем і тютюном у малих архітектурних формах, у проекті рішення пропонують також ввести часові обмеження продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у закладах торгівлі та ресторанного господарства від десятої вечора до восьмої ранку.

Також пропонують заборонити продаж пива, крім пива у пластиковій тарі, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів на час проведення масових заходів.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG