Доступність посилання

ТОП новини

Банк UBS: один працівник і два мільярди доларів втрат


Лондон – Поліція лондонського Сіті заарештувала працівника одного з найбільших банків світу UBS, якого обвинувачують у шахрайстві. Стверджують, що 31-річний Квеку Адоболі зловживав своїм становищем трейдера на біржі і вдавався до операцій, про які не повідомляв контрольним органам свого банку.

За попередніми даними, дії трейдера призвели до втрат, які сягають двох мільярдів доларів. Триває розслідування.

Транснаціональний банк UBS, який має головну штаб-квартиру в швейцарському Цюриху, вже був змушений під час кризи 2008 року просити багатомільярдних вливань від швейцарського уряду.

Тепер усі 65 тисяч працівників банку в різних країнах світу отримали повідомлення, що їхня фірма зазнає цього кварталу збитків.

Фахівці вважають, що навіть у разі підтвердження втрати двох мільярдів доларів банкрутство цій величезній установі зараз не загрожує. Їй просто доведеться затягнути паски.

Нагадування про банкрутство банку Barings

Набагато сумнішою була доля найстарішого англійського банку Barings, який збанкрутував 1995 року, коли дії лише одного з працівників сінгапурського відділу Ніка Лісона призвели до втрат у 827 мільйонів фунтів.

Нік Лісон відсидів майже 4 роки у в’язниці і досі кається. Він просить вибачення, але знає, що не зможе повернути нічого, включно з робочими місцями своїх колишніх колег.

Є ще одна людина, відома у світі одноосібною причетністю до втрат астрономічних сум грошей. Француз Жером Керв’єль 2008 року втратив 4,9 мільярда євро банку Société Générale.

Теперішня лондонська драма не перша, але політики та уряди у Європі і за її межами кажуть, що таке не можна допускати. Банкрутство великого банку не лише може означати втрату особистих вкладів людей, а й може бути поштовхом до міжнародної фінансової кризи.

Від банків вимагають реформ, щоб відокремити ризиковані інвестиційні операції від традиційних банківських послуг і щоб ризики суворо контролювалися всередині кожного банку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG