Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова: у Лук’янівському СІЗО – нелюдські умови


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявляє про нелюдські умови тримання ув’язнених у Лук’янівському СІЗО Києва.

Про це повідомили в прес-службі Уповноваженого, посилаючись на результати перевірки Карпачовою СІЗО 15 вересня 2011 року.

За висновком омбудсмана України, катастрофічне переповнення слідчого ізолятора є головною проблемою, а причина цього – зловживання правоохоронцями та суддями правом на арешт; судова тяганина з розглядом справ (порушення розумних строків розгляду справ); відсутність належного правового поля. Так, до уповноваженого з прав людини за 8 місяців минулого року надійшло 452 звернення про незаконність арештів, а за аналогічний період цього року – удвічі більше, 936 звернень. У Лук’янівському СІЗО на початок 2011 року було 769 підслідних, сьогодні – вже 1377, тобто зростання становить 79%.

Карпачова зазначає, що нею виявлені «кричущі випадки порушення прав ув’язнених жінок – для них наразі не вистачає 36 місць». Крім того, зазначається, що дехто з ув’язнених перебуває в умовах СІЗО з 2006 року.

Також у прес-службі омбудсмана зазначають, у медчастині СІЗО на даний час утримується 47 хворих на активну форму туберкульозу, що становить «загрозу життю і здоров’ю як ув’язненим, так і персоналу СІЗО, слідчим, адвокатам».

У зв’язку з цим уповноважений з прав людини наполягає, зокрема, на запровадженні у КПК України права підсудного оскаржити до апеляційного суду постанову про його арешт.

Омбудсман України наголошує, що держава «не має морального права поміщати людину за грати, якщо там не створено елементарних умов». За її словами, «керівництво СІЗО за відсутності наявних місць мало б відмовляти в прийнятті ув’язнених».

У Лук’янівському СІЗО утримують зокрема колишнього прем’єра Юлію Тимошенко, а також колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
XS
SM
MD
LG