Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Литвин хочуть дати громадянам право звертатися до Конституційного Суду


Президент Віктор Янукович і Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступають за введення інституту конституційної скарги громадян України, повідомляє в п’ятницю агентство «Інтерфакс-Україна».

«Для людей важливо захистити свої права шляхом безпосереднього звернення до органів конституційної юстиції», – заявив Янукович у телезверненні до міжнародної конференції, присвяченої 15-річчю Конституційного Суду України. «Тому ми розпочали підготовку до реформування Основного закону держави», – додав Президент.

За введення інституту конституційної скарги громадян висловився й Голова Верховної Ради. «Введення інституту конституційної скарги в Україні відповідатиме громадському запитові й викликам сьогодення щодо подальшого розвитку демократичних інститутів», – наголосив Литвин на конференції. Він висловився за невідкладне внесення відповідних змін до законодавства.

Раніше в п’ятницю голова Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккйо заявив у Києві, що громадянам України варто надати право на конституційне звернення до Конституційного Суду. За його словами, це «поліпшить захист прав людини для всіх українських громадян», а також сприятиме зменшенню навантаження на Європейський суд з прав людини.

Нині, згідно з Конституцією України, Конституційний Суд може розглядати звернення: Президента України; не менш як 45 народних депутатів; Верховного Суду України; Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим; Кабінету Міністрів України. Згідно з нормами Конституції, наразі громадяни мають право звернутися до Конституційного Суду тільки щодо офіційного тлумачення норм Конституції та чинного законодавства.
XS
SM
MD
LG