Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові журналісти протестують проти наступу на свободу слова


Харків – Кілька десятків журналістів сьогодні прийшли під стіни міської ради з вимогою повернути в ефір місцеві телеканали, які раптово припинили мовлення тиждень тому. Журналісти звинувачують у цьому міського голову Геннадія Кернеса, який неодноразово висловлював невдоволення їхніми критичними репортажами. Сам Кернес сьогодні до журналістів не вийшов.

Уже тиждень телекомпанія АТН позбавлена можливості повноцінного виходу в ефір. Телеканали «Фора» та АТВК, де транслювалися її новини та програми, раптово припинили мовлення – чорний екран.

Журналісти стверджують, що зі власних джерел з’ясували: вказівку провайдерам відключити їх від ефіру, а також наказ санепідстанції не видавати дозвіл на мовлення, дав міський голова Геннадій Кернес.

Щоправда, в СЕС будь-який тиск із боку влади вже заперечили. А провайдери і телекомунікаційні компанії назвали зникнення каналів із ефіру суто господарським питанням.

Журналісти АТН принесли до міської ради труну із випусками новин, які не вийшли в ефір
Новини просто неба та труна з похованими сюжетами

Під вікна міського голови новини компанія АТН сьогодні прийшла усім колективом – хоч із зав’язаними чорними стрічками ротами, але із наміром розповісти про останні події в Харкові. Випуск присвятили утискові свободи слова у Харкові і ситуації навколо місцевих телеканалів.

«Вітаю! Новини АТН, позбавлені телевізійного мовлення, виходять сьогодні у найпряміший ефір тут, біля мерії. Коротко про головне : передавачі працюють – передач нема. Історія наступу на АТН і свободу слова. Про що забув Кернес і за яким принципом тепер живе влада», – розпочав випуск ведучий новин АТН Олександр Тихонов.

Геннадієві Кернесу і посадовцям міськради журналісти принесли гайки, які він, за словами медійників, закручує у свободі слова, а також труну з текстами та відзнятими відеосюжетами, які за цей час так і не вийшли в ефір. Утім, до кабінету міського голови журналістів, навіть за наявності акредитації, не пустила охорона.

«Працівники міліції фізично не дали нам можливості пройти, не посилаючись ні на які законні акти. Вони стверджували, що міського голови немає на місці, що до секретаря ми за якимись правилами не можемо пройти. Тому ми просто залишили цю труну на сходинках… До нас ніхто не вийшов, ані сам міський голова, ані його заступники чи радники. Попри те, що, коли ми піднімались, вони, побачивши, що ми заходимо, просто піднялися до себе нагору», – розповіла редактор відділу розслідувань телекомпанії АТН Марина Ніколаєва.

Імпровізований випуск новин АТН під будівлею мерії
Чиновники і прокуратура поки мовчать

Наразі чиновники не коментують ситуацію. Лише радник міського голови Юрій Сидоренко минулого тижня порадив журналістам за наявності доказів щодо тиску Геннадія Кернеса на провайдерів та СЕС звертатися до прокуратури. А лист до Президента з проханням втрутитися в ситуацію Сидоренко назвав «спробою вплинути на громадську думку і створити у суспільстві образ ворога преси – Геннадія Кернеса».

Сам Геннадій Кернес, імовірно, прокоментує ситуацію завтра – на вівторок призначена його прес-конференція.

Що ж до звернення до прокуратури, то, як повідомила Радіо Свобода редактор новин АТН Наталія Діденко, телекомпанія до неї вже звернулася – і до обласної, і до Генеральної. Утім, поки не отримала відповіді.

Київська незалежна медіапрофспілка тим часом висловила стурбованість тиском на місцеві засоби масової інформації. Організація вважає позбавлення телекомпаній мовлення «брутальним наступом на свободу слова з метою позбавити харків’ян критичного погляду на діяльність влади» і вимагає відновити мовлення АТН, «Фори» та АТВК.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG