Доступність посилання

ТОП новини

Дитячі автомобільні крісла рятують життя


Дитина до 12 років в машині без автокрісла? Це може загрожувати водієві штрафом від 340 до 425 гривень. Такий законопроект зареєстрований у Верховній Раді. Зараз за правилами автокрісло для дітей є обов’язковим, але жодного покарання за його відсутність не визначено.

В Україні щодобово в аваріях гине до 20 осіб та більше 100 отримує тілесні ушкодження. І серед постраждалих чималу частку становлять діти. Використання автомобільних крісел знижує ризик травм на 71% для немовлят і на 54% – для малюків, що починають ходити. І якщо не всі українські водії замислюються про безпеку своїх дітей в автомобілі, то це має зробити держава, говорить ініціатор законопроекту про адміністративну відповідальність за відсутність автокрісла депутат Віктор Швець.

«У зв’язку з тим, що дуже багато дітей є жертвами порушення правил дорожнього руху, пропонується ввести адміністративну відповідальність для водіїв, які перевозять дітей віком до 12 років або нижчих ніж 145 сантиметрів. І ця відповідальність має бути суворою. Результат буде: в рази зменшиться дитяча смертність і травматизм дітей на дорогах», стверджує депутат.

Краш тести показують: звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 135 сантиметрів. При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, який виготовлений під габарити дорослого пасажира. Водночас, менше половини українських батьків користуються автокріслами для дітей, зауважують фахівці.

Бельгійський малюк не в автокріслі – водія за ґрати

У Європейських країнах над розробкою найбезпечніших пристосувань для перевезення дітей працює ціла індустрія. Адже використання дитячих автомобільних крісел є там обов’язковим уже близько 20 років. До того ж, наприклад, у Бельгії окрім штрафу від 50 до 2500 євро порушнику може загрожувати ще й 30 діб тюрми, повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода.

Європейські батьки добре усвідомлюють важливість правильного і обов’язкового використання спеціальних автомобільних дитячих крісел, навіть коли вирушають на коротку дистанцію. Адже, як підрахували місцеві фахівці, удар від зіткнення дитини, непристібнутої пасками безпеки, навіть на швидкості 50 кілометрів на годину, рівноцінний її падінню з 10-метрової висоти.

Інспектор дорожньої служби одного із брюссельських відділів поліції Паскаль Дам’єн пояснює Радіо Свобода, що дитячі автомобільні крісла неодмінно повинні відповідати останнім європейським нормам. Заборонено використовувати ці засоби без спеціального маркування, чи якщо вони вже побували у аварії, або піддавалися ремонту.

У країнах Європейської співдружності існують загальні норми для вибору автосидіння для дитини. При цьому до уваги беруться вік, вага та зріст. Загальне правило гласить: всі діти до 18-річного віку, які мають менше одного метра тридцяти п’яти сантиметрів зросту повинні обов’язково транспортуватися у спеціально адаптованих автомобільних кріслах. Для новонароджених і малюків вагою до 13 кілограмів розроблені особливі сидіння із міцним корпусом та декількома, нерідко п’ятьма точками кріплення.

Наступна група крісел стосується дітей, вагою до 18 кілограмів. Нарешті йдуть категорії до 25 і до 36 кілограмів, які на практиці нерідко поєднані, бо залежать від висоти сидіння і кріпляться безпосередньо за допомоги автомобільних пасків безпеки.

Тим часом, винятки із правил про обов’язкове використання автокрісел для дітей у країнах Західної Європи стосуються тільки таксі та пасажирських автобусів.

Паски безпеки – не варіант

Статистика багатьох країн свідчить, що, після того, як використання дитячих автокрісел безпеки там стало обов'язковим, кількість травм та смертність дітей на дорогах скоротилася в 3,5 рази. Тож українські водії повинні зрозуміти, що перевозити дітей в машинах таким чином неможна, говорить Олексій Балдін з центру безпеки дорожнього руху ДАІ.

«У випадку ДТП крісло розподіляє і вагу і тиск на тіло більш рівномірно, ніж окремий пасок безпеки. Звичайно, в маленької дитини ламкі кістки, тіло слабеньке. Їй потрібен більш надійний захист. А звичайний пасок безпеки не розрахований на те, щоб забезпечити безпеку такої маленької людинки».

Під різну вагу і зріст дитини підбирають різні моделі крісел. Ціни на них починаються з півтори тисячі гривень, розповідає продавець-консультант магазину автомобільних аксесуарів Ганна. А вибирати кріселко найкраще – разом із дитиною, адже їй має бути не лише безпечно але й зручно в дорозі, зазначає Ганна.

«У нас представлені різні автомобільні крісла для дітей – від найменших до більших, які призначені для дітей вагою максимум 36 кілограмів. Для маленьких крісло йде з лежачим положенням, для діток до 4 років є крісла з кутом нахилу, який регулюється. Для діток старших у кріслах регулюються підголівник, бічні стінки. Якщо дитину маленьку, наприклад у 3 роки, пристібнути звичайним ременем, то пасок буде западати йому за плече. У випадку ДТП, це в найкращому випадку зламана ключиця».

Економія ціною в життя

Олена, мати 3-річної доньки переконана: садити дитину в авто без автокріселка – неможна. Тому з перших днів життя в дівчинки було спеціальне сидіння. Зараз мама підшуковує нове – для старшої категорії дітей.

«Ми зараз дивимося наступний розмір крісла. Хоч і не найдорожче, але щоб був Isofix. (Це такий, як кажуть, найбільш надійний вид кріплення. Наскільки я знаю, найпростіше крісло з ізофіксом, дає фору найскладнішому без нього). Дуже великий вибір. Є, наприклад крісла, з персональними навушниками для дитини. Вона може слухати свою музику чи казочку. Особливо, коли далеко кудись їдеш, це дуже зручно, крісло розкладається, можна навіть поспати. Послухавши кілька історій, що сталася катастрофа, а саме дитина вціліла, бо сиділа в тому кріслі, то думаєш, що, все ж варто витрачати на це гроші».

Для кожного віку передбачені різні крісла, і батькам іноді доводиться змінити 3-4 моделі спецсидінь. Але навіть якщо сімейний бюджет обмежений, безпека дитини – це не те, на чому слід економити, говорять автомобільні експерти. Адже середня ціна дитячого крісла дорівнює вартості 3 баків 95-го бензину. Отже, окрім запровадження штрафів за некористання автокрісла дитиною, необхідні ще й роз’яснення про небезпеку такого недбальства, говорять фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG